Actualitate SĂNĂTATE

Spitale pline de bolnavi COVID. DSP și Prefectura caută soluții pentru a evita colapsul

Se adâncește criza generată de noul coronavirus. La Buzău, la fel ca în toată țara, de la o zi la alta sunt tot mai multe persoane confirmate cu COVID-19 iar acest lucru face ca presiunea pe sistemul sanitar să crească din nou. La Spitalul Județean, în secția ATI, nu mai sunt locuri pentru bolnavii infectați cu SARS CoV-2, dar nici în celelalte secții situația nu este mai bună. Pe de altă parte, în contextul creșterii alarmante a numărului infectărilor, buzoienii par să fi înțeles cât de importantă este vaccinarea, așa că tot mai mulți solicită administrarea serului anti COVID.

În județul Buzău sunt zilnic zeci de cazuri noi de COVID. După ce în weekend autoritățile au raportat 155 de noi îmbolnăviri și 2 decese în rândul pacienților cu COVID, luni, 27 septembrie, sunt anunțate 70 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.         Cum sunt zeci de cazuri noi, paturile din spitale destinate bolnavilor COVID sunt ocupate aproape în totalitate. Cea mai gravă situație este la Spitalul Județean, secția ATI, unde niciun pat nu mai este disponibil.

„Suntem într-un trend ascendent, cu destul de multe probleme în ceea ce privește spitalizarea pacienților, vis a vis de locurile destinate celor care au nevoie de spitalizare, ne gândim, împreună cu Prefectura și cu celelalte instituții superioare, să găsim soluții în așa fel încât să acordăm asistența persoanelor care au nevoie de acest lucru, în unitate sanitară cu paturi. La Spitalul Județean, într-adevăr și secția de PNF, și Boli Infecțioase și Terapia Intensivă sunt pline, mai avem la Râmnicu Sărat aproape 30 de locuri de spitalizare”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Pe de altă parte, creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și introducerea de restricții în localitățile care au trecut în scenariul galben sau în cel roșu au dat un impuls campaniei de vaccinare. În ultimele zile a crescut simțitor numărul persoanelor care s-au prezentat la centrele de vaccinare pentru o primă doză de vaccin. Situația se înregistrează și la Buzău, dar și în restul țării. Pentru a asigura accesul tuturor buzoienilor la vaccin, de marți, 28 septembrie, toate centrele de vaccinare din județ vor reveni la program de 12 ore.

„Probabil că această creștere a ratei de infectare a făcut ca oamenii să perceapă totuși riscul pe care îl prezintă această variantă circulantă și să se prezinte în număr cât mai mare la centrele de vaccinare pe care le avem și să solicite vaccinarea. Vreau să vă comunic că de astăzi (n.r. luni, 27 septembrie) au fost reactivate și centrele care au fost temporar suspendate și începând de mâine, 28 septembrie, vor funcționa în program de 12 ore. Vom face echipe mobile și vom acționa în ideea deplasării în teritoriu pentru vaccinarea persoanelor nedeplasabile sau din centrele de rezidență”.

La Buzău, în ultimele 24 de ore, 157 de persoane au fost vaccinate anti COVID cu prima doză iar cu a doua, 33.