Actualitate POLITICĂ

Referendumul a căzut cu huiet! Reacții dure ale liderilor liberali

Referendumul prin care s-a încercat unirea comunei Țintești cu orașul Buzău a picat lamentabil, iar prezența foarte slabă la urne, de nici 11 la sută în municipiul reședință de județ, pare să-i fi luat prin surprindere chiar și pe inițiatori. Noaptea trecută, după închiderea urnelor,  social-democrații nu au procedat așa cum ne-au obișnuit la toate tururile de scrutin când ieșeau victorioși, cu declarații publice, ci doar primarul Constantin Toma a ales să posteze un mesaj scris(nu filmat!) pe pagina de Facebook.  În fața rezultatului care a dus la invalidarea referendumului, primarul Constantin Toma a transmis că respectă decizia buzoienilor care nu au vrut unirea orașului cu comuna Țintești. Asta s-ar putea traduce prin renunțarea la ideea de a repeta referendumul, intenție pe care și-a anunțat-o în timpul campaniei prin care a încercat să-i convingă pe buzoieni de oportunitatea unirii Ținteștiului cu Buzăul.

Dacă Toma și colegii săi de partid, care l-au susținut în organizarea referendumului, au fost destul de zgârciți în declarații după respingerea referendumului, nu același lucru  s-a întâmplat cu ceilalți lideri ai partidelor politice care sunt în opoziție, la Buzău. Luările lor de poziție sunt dintre cele mai categorice, iar postările de pe rețelele de socializare sunt redactate în termeni foarte duri.

Unul dintre liderii politici de la Buzău care au reacționat după invalidarea referendumului, cu o prezență extrem de redusă la urne, este președintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu.

Într-o postare pe Facebook, parlamentarul numește referendumul ”un fiasco total”, criticând faptul că municipalitatea a cheltuit sume importante din bugetul local, fără a putea explica în mod clar buzoienilor de ce e nevoie de acest referendum.

”Puțin peste 10% dintre buzoieni au ieșit la vot duminică pentru unirea municipiului Buzău cu Ținteștiul, drept dovadă referendumul a fost un fiasco total pentru PSD și mai ales pentru auto intitulatul cuceritor, “valoare națională”, Constantin Toma. (..)  Referendumul și ideea unirii municipiului cu Ținteștiul nu au fost prezentate buzoienilor conform unei strategii de dezvoltare. Oamenii NU au primit informații în legătură cu un eventual impact economic și social ce ar putea rezulta în urma acestui demers.

Pliantele colorate, bannerele, panourile publicitare și articolele laudative în presa națională, prin care a fost promovat un “Buzău Mare”, au stârnit ZERO interes buzoienilor. Nu poți să înșiri pe o hârtie lucruri fără a fi fundamentate, fără o bază, fără cifre statistice. Locuințe pentru tineri, spital și tot felul de fantasmagorii care ar răsări peste noapte, doar dacă s-ar produce marea unire, sunt de-a dreptul aberații pentru oamenii care înțeleg cât de puțin sistemul administrativ. (..)

Au aruncat banii buzoienilor pe fereastră cu o campanie extrem de costisitoare și ineficientă. Lucru pe care noi l-am semnalat în nenumărate rânduri!”

Senatorul PNL, Vlad Pufu, președintele filialei municipale liberale, a fost și mai direct și a analizat situația, catalogând totul ca fiind ”un eșec usturător”.

” Buzoienii i-au aplicat o corecție dură primarului Toma, coborându-i chipul aureolat din tablou. Cu o prezență la urne de 11%, referendumul e un eșec usturător, care nu face altceva decât să arate că oamenii nu-i mai înghit megalomania, trufia, convingerea morbidă de propriul EU. După ce s-a așezat cu greutatea celor 80 de procente obținute la locale pe gâtul nostru, al tuturor, a crezut că este atât de iubit de buzoieni, încât aceștia îl vor urma orbește oriunde, inclusiv pe Lună. Pentru că să nu vă mire dacă următorul proiect al primarului “vizionar” va fi o altă aselenizare!”.

Parlamentarul buzoian a criticat în aceeași postare faptul că bani publici au fost aruncați pe campania pentru referendum, în timp ce starea străzilor și a trotuarelor a devenit deplorabilă.

”Toată vara a risipit resurse pe evenimente fără rost, în timp ce trotuarele au devenit dușmanii buzoienilor vârstnici și mamelor care își plimbă copiii în cărucioare. (..)

Trăiește demult în bula lui. A ajuns până acolo încât era convins că lumea se va buluci la vot dacă își va pune figura pe bannerele expuse în centrul orașului, pe ultima sută de metri.

A inaugurat în grabă Iazul Morilor, un proiect prezentat în urmă cu 2 ani ca fiind Porțile de Fier ale Buzăului, în fapt o cadă mai mare cu un duș nefuncțional. Aflu că roata nu merge permanent, e la noroc. Și nu o învârte iazul, ci un motor energofag. Deh, tranziție verde! Trist!!! Și foaaaarte scump! Un milion de euro? (..) Unirea cu Ținteștiul era istorică, într-adevăr! Doar buzoienii , în luciditatea lor au putut evita să-și transforme propriul oraș în “cea mai mare stepă din România”. Un proiect despre care nu știau nimic, doar simple speculații și presupuneri, rezultat al unei megalomanii funciare. O aventură, o cheltuire nesăbuită de bani publici.”

Totodată, senatorul Vlad Pufu spune că PSD ”s-a ales cu daună totală”, după referendumul lui Toma:

”Saltul în gol al lui Toma tocmai a început. Odată cu el, în fața convoiului funerar PSD, Ciolacu poartă crucea. S-a implicat personal, a pus la bătaie tot angrenajul partidului. Toată forța sa de lider PSD. S-au ales doar cu o daună totală! De la Buzău începe probabil și reforma… PSD. Posibil de deșirat ghemul până în Kiseleff, pentru că dânșii au insistat în a-i ridica miza națională. Cum începeau ei marea reformă administrativă a României de la micul referendum ținteștean. În lupta de a rămâne în cartea de istorie, primarul celor 80 la sută a primit o palmă grea. A fost adus câteva pagini mai în față, acolo unde dă piept cu prezentul crunt. Până acum a vorbit primarul Toma ce a vrut. De azi va trebui să răspundă la multe întrebări adresate de noi. Adevărata dezbatere va începe din zilele următoare!”

Pentru organizarea referendumului propus de primarul Constantin Toma, s-au cheltuit de la bugetul local 1.2 milioane de lei în timp ce la Țintești cheltuielile din banii publici sunt estimate la 80.000 de lei.