Sunt zile bune de când numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 înregistrate la fiecare 24 de ore se menține la un nivel scăzut, iar bolnavii care ajung să fie internați sunt tot mai puțini. Pe 3 martie doar 32.90% din numărul total al paturilor destinate pacienților COVID-19 din toate spitalele din județ erau ocupate, adică la jumătate față de gradul de ocupare înregistrat pe 3 februarie, respectiv 65%. În aceste condiții, autoritățile de sănătate publică iau în calcul revenirea la normalitate în spitalele care, în timpul pandemiei, și-au redus numărul paturilor pentru restul bolnavilor cu alte afecțiuni decât infecția cu SARS-CoV-2.
Potrivit prefectului Daniel Țiclea, managerii celor patru unități medicale care au tratat pacienți COVID-19, respectiv Spitalul Județean Buzău, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, Spitalul Smeeni și Spitalul Orășenesc Nehoiu, trebuie să prezinte astăzi Direcției de Sănătate Publică un plan pentru reducerea paturilor destinate pacienților infectați cu SARS-CoV-2.
”Toate spitalele vor înainta către DSP planul de revenire treptată la normalitate pentru că este evident pentru toată lumea că ne îndreptăm către încheierea acestui val cinci”, a spus prefectul Daniel Țiclea.
Discuțiile vor avea loc chiar astăzi, iar fiecare manager de spital a identificat deja necesarul de paturi pentru pacienții COVID-19 care ar trebui menținut astfel încât nici aceste cazuri să nu fie neglijate dar să fie permis și unui număr cât mai mare de bolnavi cu alte afecțiuni în spital.
” La Smeeni se va intra pe 10 paturi COVID-19, începând de luni. La Râmnicu Sărat, din cele 123 sigur vor mai rămâne maxim la jumătate. La Spitalul Județean Buzău vor ține deschis pentru COVID doar o parte din paturile de la Gârlași, iar restul specializărilor medicale trebuie să revină urgent la destinațiile lor de bază”, a spus prefectul.
O situație incertă este la Nehoiu. Și asta pentru că, aici, este foarte greu de asigurat două circuite, respectiv pentru bolnavii COVID-19 și non COVID motiv pentru care, de cinci luni, întregul spital tratează doar bolnavii infectați cu SARS-CoV-2. Pentru că situația este greu de suportat de ceilalți bolnavi care dacă au urgențe medicale trebuie să parcurgă 80 de kilometri până la cel mai apropiat spital și aici se fac eforturi pentru ca spitalul să revină la normal.
” La Nehoiu, au fost identificate niște fluxuri astfel încât sperăm că și aici să se poată reveni la normalitate”, a spus prefectul Țiclea.
La rândul său, managerul Sergiu Remisovschi ne-a explicat că ar putea redeschise spitalul și pentru ceilalți bolnavi doar dacă i s-ar permite să păstreze pentru COVID doar maxim 10 paturi. În cazul în care va fi obligat să rezerve 20% din totalul de paturi pentru cei infectați cu SARS-CoV-2, respectiv 26 de locuri, atunci nu s-ar putea asigura două circuite , iar în această situație unitatea medicală ar rămâne închisă bolnavilor cu alte afecțiuni.
Și la Spitalul Săpoca s-a luat deja decizia de a fi păstrate toate cele 30 de paturi create pentru bolnavii COVID-19.
„Doar Spitalul Săpoca va rămâne cu cele 30 de paturi COVID. La Săpoca sunt 800 de pacienți pe specializarea acestui spital așadar nu este surprinzător că avem 50-60 de pacienți COVID, în același timp” a explicat prefectul Daniel Țiclea.
Astăzi, 4 martie, la Buzău au fost înregistrate 95 de cazuri noi COVID-19, iar de la debutul pandemiei s-au înregistrat peste 37.800 de îmbolnviri.
Adaugă comentarii