Actualitate SĂNĂTATE

Spitalul Județean schimbă strategia pentru a atrage medicii specialiști. Ce oferă, ce condiții pune

În ultima perioadă, orice încercare a reprezentanților Spitalului Județean Buzău de a completa echipa de medici specialiști, măcar pe secțiile esențiale, a fost în zadar. Criza de specialiști persistă atât la Urgențe, cât și la Cardiologie sau ATI, în ciuda numeroaselor concursuri organizate. În acest context, autoritățile schimbă strategia. A fost întocmit un proiect de hotărâre ce va fi supus dezbaterii și votului consilierilor județeni în ședința de miercuri, 11 mai, în care sunt incluse noi măsuri pentru atragerea medicilor la cel mai mare spital din Buzău, prin acordarea stimulentelor financiare.

De câțiva ani, medicii care se angajează în Spitalul Judeţean de Urgenţă primesc stimulente financiare, la nivelul a două salarii minime brute lunar pentru o perioadă de 6 luni de la data angajării. În schimb, la încheierea contractului individual de muncă, beneficiarii semnează un angajament că vor profesa în Spitalul Judeţean cel puțin doi ani, în caz contrar fiind obligați să restituie sumele încasate.

Acum, autoritățile schimbă strategia și trec pe lista beneficiarilor de stimulente noi categorii de personal. Mai exact, reprezentanții Spitalului Județean propun ca astfel de stimulente, în limita a cel mult două salarii minime brute, să fie acordate și medicilor care nu sunt angajați ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău dar care fac gărzi în spital. Cuantumul minim sau maxim al stimulentului financiar se aprobă de Consiliul de Administrație.

În referatul ce însoțește proiectul de hotărâre se arată că:

 “Ceea ce se adaugă în forma actualizată este posibilitatea acordării de stimulente financiare medicilor care, nefiind angajați ai Spitalului Județean,acceptă să efectueze gărzi pe secțiile medicale deficitare din punct de vedereal personalului medical. Această situație a devenit destul de frecventă în unitatea medicală în condițiile în care la concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi de medici specialiști/primari participarea a fost foarte, foarte redusă. “

În prezent, 3 medici care lucrează la Spitalul Județean primesc stimulente financiare.