Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

Spitalul Rm. Sărat își deschide porțile pentru toți bolnavii. Când vor fi internați primii pacienți non COVID. Ce probleme se înregistrează în continuare în spital

Ceea ce medicii și autoritățile locale au cerut de mai bine de un an, se întâmplă, în sfârșit. De la mijlocul acestei săptămâni, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, spital suport COVID, va primi și alți pacienți în afara celor infectați cu SARS CoV-2. De miercuri, 12 mai, bolnavii non COVID vor putea fi internați din nou la Râmnicu Sărat.

După ce Ministerul Sănătății a acceptat ca Spitalul Râmnicu Sărat să își dechidă porțile și pentru alți pacienți decât cei infectați cu coronavirus, au fost amenajate circuitele necesare. O parte din spital va fi păstrată pentru pacienții COVID, iar cealaltă pentru restul bolnavilor. De exemplu, la ATI, din cele 15 paturi, doar 5 vor fi menținute pentru pacienții COVID.

“Deja ne organizăm pentru redeschiderea spitalului. Primele internări vor fi în 12 mai, miercuri dimineață, respectând același flux pe care l-am avut înainte de a deveni spital suport COVID. Am dedicat pacienților infectați cu coronavirus întreaga secție exterioară, Pneumologie, pentru formele ușoare, cu 16 locuri, Secția Boli Infecțioase din cadrul clădirii vechi a spitalului, iar pentru afecțiunile chirurgicale- 14 paturi, în fosta locație a compartimentului ORL. În ceea ce privește Secția ATI am organizat două circuite, păstrând pentru pacienții COVID 5 paturi, 3 dintre acestea fiind prevăzute cu ventilatoare”, a declarat la Focus Tv, directorul medical al Spitalului RM. Sărat, Felicia Vasile.

Spitalul Râmnicu Sărat își redeschide porțile pentru toți bolnavii începând de miercuri, însă, problema lipsei de personal persistă. La fel ca înainte de pandemie, numărul medicilor din spital este mult sub necesar, ba chiar în ultimul an au fost cadre medicale care au renunțat să mai profeseze, fie prin pensionare, fie din cauza unor probleme de sănătate. Așa că sunt secții, cum ar fi ATI, unde nu pot fi asigurate nici gărzile.

“Au fost câțiva colegi care au avut probleme de sănătate și nu au putut participa la consulturile pacienților cu SARS CoV-2, au fost nevoiți practic să renunțe. Au fost și câțiva medici care s-au pensionat. Vorbim despre 5 medici dar și 2-3 asistente și infirmiere. Au plecat cadre de la Cardiologie, Diabet Zaharat și Boli de Nutriție, Neonatologie. Problema acoperirii gărzilor persistă la Medicină Internă, unde sunt 3 medici, și la ATI , unde avem un singur medic, la fel ca înainte de pandemie.”

În ciuda acestor probleme, conducerea Spitalului Municipal dă asigurări că nu vor exista sincope iar pacienții vor putea beneficia de investigațiile necesare.

În prezent, la Râmnicu Sărat sunt internați 32 de pacienți infectați cu coronavirus, 5 dintre aceștia fiind la ATI.