Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

SPITALUL DE LA RÂMNIC, UN BUTOI CU PULBERI! Decizia DSP după opt luni de la transformarea în unitate suport COVID

Discuții și schimb de adrese între colectivul spitalului de la Râmnicu Sărat, autoritățile locale, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. În timp ce unii cer redeschiderea unității medicale și pentru celelalte categorii de bolnavi , nu doar pacienții COVID-19, alții spun că acest lucru este imposibil.

Situația de la Râmnicu Sărat pare un butoi cu pulberi ce stă să explodeze. Medicii spun că limita lor a fost atinsă. Blocul operator a fost închis, în timp ce pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale fie refuză să fie tratați în alte spitale, fie, de urgență, merg la Buzău sau chiar București.

Într-o intervenție la Focus TV, medicul chirurg Adnan Al Aloul a vorbit despre cât de greu poate suporta această perioadă, în condițiile în care de opt luni nu a mai pus mâna pe bisturiu.

”Din 23 martie, spitalul nostru a devenit suport Covid-19. Am fost foarte surprinși dar nu ne-am împotrivit. Am spus că trebuie să ajutăm și am acceptat cu ușurință această transformare. Dar până la o limită. Eu sunt chirurg. Nu am specializare pe boli infecțioase. Dar am încercat, am tratat pacienți COVID -19 cu ajutorul medicul infecționist Negoiaș. Acum cred că trebuie regândită situația de la Râmnicu Sărat. Am foarte mulți pacienți care mă sună și mă întreabă când se redeschide. Anul trecut am făcut 152 de operații laparoscopice. Anul acesta nu am făcut nicio operație. Trebui regândită foarte bine situația. Opt luni să nu faci nicio operație e prea mult. Am trimis două adrese către Societatea Română de Chirurgie și Asociația Română de Chirurgie Laparoscopică unde am explicat care este situația din spitalul COVID unde nu s-a operat nimic. Am avut pacient diagnosticat cu cancer de colon și i-am recomandat să se ducă la oncolog. M-am trezit, acum zece zile, că nu a fost la medic. A vrut să aștepte redeschiderea spitalului. Bineînțeles că nu am acceptat acest lucru și i-am făcut eu programare de urgență la București unde a și fost operat”, a spus medicul chirurg Adnan Al Aloul.

Medicul a punctat că în aceeași situație sunt și alți colegi cu alte specializări cum ar fi ortopedia sau obstretică-ginecologie.

”Virusul circulă și e foarte riscant dar putem să-l controlăm prin crearea celor două circuite. Nu cerem să fim scoți ca spital Suport, dar cerem să îngrijim și restul pacienților. De exemplu, acum pe secția Chirurgie care are vreo 40 de paturi erau internați doar 4 pacienți”, a mai adăugat medicul chirurg.

Medicii au și susținerea autorităților locale din municipiu. Primarul Sorin Cârjan a spus la Focus TV că de miercuri se tot fac analize se caută cea mai bună soluție pentru crearea unor circuite care să permită tratarea atât a pacienților COVID-19 cât și a celor cu alte afecțiuni.

”Încă de miercuri am avut o discuție cu comitetul director al spitalului. Intenția noastră, ca autorități, este de a face demersurile pentru redeschiderea spitalului. Se fac toate pregătirile necesare ca spitalul să poată trata și bolnavi cronici și Covid-19. Joi și vineri am trimis adrese către Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătăți. Așteptăm un răspuns”, a spus Sorin Cârjan.

Soluția găsită de medici a fost menținerea secției de Boli Infecțioase ca secție COVID-19 precum și o parte din secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Restul secțiilor ar trebuie să revină bolnavilor cu alte afecțiuni decât infecția cu SARS-CoV-2.

”Ne-am putea descurca dacă am menține secția de Boli infecțioase pentru pacienții COVID-19 care are intrare separată și poate avea circuit separat de restul bolnavilor. Medicii însă ar fi aceeași pentru că acesta este personalul. Avem un singur medic infecționist, un singur internist, un singur ATI-ist”, a spus Felicia Vasile, director medical al Spitalului Suport Covid-19.

Propunerea a fost analizată de reprezentanții Direcție de Săntate Publică și, din păcate, nu a fost agreată. Chiar dacă acum sunt 78 de bolnavi internați la Râmnicu Sărat, acest spital nu poate fi împărțit în COVID-19 și non COVID-19.

”Punctul nostru de vedere este foarte clar și anume că acest spital nu poate să beneficieze de circuite care să asigure calitatea actului medical și siguranța pacienților COVID față de cei non COVID. Am deschis ambulatoriul unde medicii pot să-și facă activitatea și populația să beneficieze de consultații de specialitate înțelegând că populația este nemulțumită și contestă că nu poate apela la medicii lor specialiști. Noi ne-am asumat un mare risc pentru că medicii sunt aceeași și în ambulatoriu și în spitalul COVID. Noi le-am impus o ordine și condiții stricte. Până acum nu s-a întâmplat nimic și este foarte bine. Însă, în spital nu se mai pune problema asta pentru că în afara de circuitul fizic care este aproape imposibil de realizat, există și problema personalului care nu are cum să fie stabil. El este folosit și într-un segment și în altul. N-aș vrea să transformăm această unitatea într-o unitate unde să nu am siguranța actului medical și să am tot felul de nemulțumiri vis-a-vis de siguranța pacienților non COVID, în primul rând. Plus că cei pozitiv COVID se pot încărca cu floră microbiană de la ceilalți”, a punctat Carmen Scântei, medic epidemiolog din cadrul DSP Buzău.

 În plus, medicul epidemiolog a spus că nici locuri ce s-ar pute crea la secția de boli infecțioase nu ar fi suficiente, dat fiind evoluția actuală a îmbolnăvirilor.

”Avem pacienți care așteaptă să fie evaluați în spitalul tampon și la Râmnicu Sărat este singurul din județ. Nu ne putem permite așa ceva. În plus, la Râmnic numărul paturilor nu a fost insuficient. Să ne amintim că au fost zile în care n-am putut să internăm pentru că n-am avut paturi în această unitate. Nu pot să spun acum, cu o singură secție cu 30 de paturi, ne vom descurca . Să nu uităm că am fost nevoiți să creăm spații pentru COVID în secțiile exterioare de la Spitalul Județean”, a explicat Carmen Scântei.

Spitalul Suport COVID 19 are în prezent internați 78 de bolnavi, însă au fost perioade în care numărul pacienților a ajuns și la 160. Unitatea a fost închisă pentru restul bolnavilor începând cu 23 martie, când România a intrat în stare de urgență.