Actualitate SPORT

Sportul devine strategie națională. Ce pregătesc autoritățile pentru a-i motiva pe români să facă sport de performanță

Timp de 30 de zile, un document elaborat de Ministerul Sportului va fi supus dezbaterii publice. Este vorba despre Strategia națională pentru Sport, care în această perioadă este definitivată și care are ca scop dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sportive și motivarea populației să facă sport de înaltă performanță.

Strategia a fost prezentată într-o ședință la care au luat parte reprezentanți ai Comitetului Olimpic Român, mai mulți miniștri, precum și premierul Nicolae Ciucă. Strategia include și elaborarea unei noi legi a sportului.

“Elaborarea Strategiei Naționale pentru Sport este unul dintre obiectivele programului de guvernare și este important să oferim, de la nivelul Guvernului, o perspectivă clară de dezvoltare și modernizare pentru sportul românesc. Sportivii români ne-au oferit multe bucurii prin performanțele obținute în competițiile europene și internaționale. Școala trebuie să se afle la baza piramidei performanței sportive. Prin descentralizare vom oferi autorităților locale instrumentele de care au nevoie pentru a oferi comunității infrastructura de bază pentru practicarea sportului. Alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român și de ceilalți parteneri instituționali, Ministerul Sportului va trebui să găsească cele mai bune formule de sprijin, mai ales din perspectiva mecanismelor de finanțare, pentru a valorifica cât mai bine potențialul și motivația sportivilor români de a face performanță la nivel înalt”, a declarat premierul liberal Nicolae Ciucă.

Potrivit Guvernului României, printre cele mai importante obiective strategice privind sportul din România se numără:

1. Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție, care au adus performanțe României.

2. Crearea unui sistem sportiv predictibil și transparent.

3. Descentralizarea structurilor și bazelor sportive din structurile de stat.

4. Finanțarea federațiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice și Paralimpice, dar și obiective intermediare.

5. Crearea unui sistem în care sportivii de performanță să se poată antrena în cele mai bune condiții, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată. Conceptul de sistem de sport piramidal este construit în jurul unor centre regionale de excelență sau olimpice (6 de vara și 3 de iarnă), care vor putea funcționa pentru sporturile prioritare si voi fi independente.

6. Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare (în termen de 10 ani, în fiecare reședință de județ să existe infrastructură pentru aceste sporturi prioritare).

7. Investiții prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activități – plan concret pentru a da viață bazelor sportive (ex.: program special pentru a plăti antrenorii și instructorii care să pună bazele sporturilor prioritare în zone în care ele nu sunt o tradiție).

8. Elaborarea sistemului de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului.

9. Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor și să asigure stabilitate.

10. Crearea unui sistem în care foștii sportivi de performanță să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.

Documentul va putea fi consultat, în momentul în care va fi finalizat, pe site-ul Ministerului Sportului.