Actualitate Social

Sprijin pentru persoanele cu dizabilități care au nevoie de proteze sau alte dispozitive medicale. Cum pot obține banii

Un proiect menit să ajute persoanele cu diverse dizabilități să își găsească mai ușor un loc de muncă, prin acordarea de vouchere pentru dispozitivele medicale de care au nevoie, este derulat de câțiva ani în județul Buzău, dar prea puține persoane au apelat până acum la acest sprijin. Fie pentru că nu au cunoștință de acest program, fie din alte motive. Pentru a-i informa pe buzoieni despre beneficiile proiectului, conducerea AJOFM a decis să promoveze acest proiect la Bursa Locurilor de Muncă, ce va avea loc vineri, 20 mai.

Vorbim despre un proiect implementat cu fonduri europene prin care persoanele cu diverse dizabilități, care vor să își găsească un loc de muncă, sunt sprijinite financiar să își achiziționeze proteza sau alt dispozitiv medical care le-ar ajuta să ducă o viață normală.

“Vom avea un stand amenajat împreună cu DGASPC pentru că avem un proiect care se derulează la nivel national de AJOFM împreună cu DGASPC. Se acordă cu titlu gratuit o sumă de cel mult 2.500 euro persoanelor care au nevoie de dispozitive medicale ajutătoare: ne referim la cărucioare, proteze auditive, proteze ale membrelor superioare, inferioare și nu numai”,a declarat, la Focus Tv, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Pentru a fi incluși pe lista beneficiarilor, buzoienii trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • – Sunt persoane șomere sau persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care dovedesc că îndeplinesc condițiile Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • – Nu sunt tineri NEETs (persoane cu vârsta între 16 și 30 de ani care nu sunt încadrate pe piața muncii, nu urmează un program educațional sau de formare);
  • – Sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care fie sunt apte de muncă, fie sunt apte de muncă parțial.

În plus, procedura de înscriere în program este extrem de simplă.

“Nu trebuie depus niciun dosar, doar o copie după o carte de identitate, o diplomă de studii, sunt luați în evidențele instituției și instituția face demersuri rapide cu DGASPC. Când sunt declarați eligibili, și asta se întâmplă foarte repede, sunt înștiințați să vină să ia voucherul. În plus, documentele pot fi depuse și on- line.”

Dar, deși pașii sunt simplu de urmat iar în județ sunt destule persoane care se descurcă greu fără un aparat auditiv sau fără o proteză, și care le-ar putea cumpăra gratuit, numărul celor care s-au arătat interesați să acceseze ajutorul a fost sub așteptări, la Buzău.

“Aș vrea, totuși, să promovăm foarte mult proiectul. A început în octombrie 2019, este in viață până în iulie 2023, suntem deja în 2022, este vorba de un proiect pentru cel puțin încă 150-180 persoane. Fac un apel către toți buzoienii: dacă știti pe cineva care are nevoie de un asemenea dispozitiv, nu ezitati să-l ajutați să vină la noi, sau să ne anunțați că există această persoană. Avem bani de dat. Nu înțeleg de ce, văzând multe persoane care se chinuie în cârje improvizate, ne spun sau ne dau de înțeles că nu aud bine, nu apelează la acest proiect, noi avem acești bani care îi pot ajuta”, a adăugat directorul Ionel Tociu.

Până acum, la Buzău, 90 de persoane s-au înscris, iar dintre acestea 60 au fost eligibile și și-au cumpărat dispozitive medicale cu bani oferiți în cadrul acestui program.

Proiectul și beneficiile lui vor fi prezentate pe larg vineri, la Bursa Locurilor de Muncă.