Actualitate

Stațiile de carburanți din Buzău numărate precum steagurile lui Pristanda! Urmează verificările în teren

Exploziile de la Crevedia au zguduit întreaga Românie și au scos la suprafață un șir lung de nereguli care contribuie la crearea unei stări de nesiguranță în rândul românilor. Pe bună dreptate, orice cetățean întreabă dacă nu cumva astfel de tragedie se poate repeta și lângă locuința sa.

Aceasta este, de fapt, cea mai mare provocare pe care au primit-o cei care răspund de siguranța cetățenilor atunci când vine vorba despre buna funcționare a stațiilor de carburanți. Deocamdată, provocarea a fost lansată, pe hârtie, de premierul Marcel Ciolacu care luni, după amiază, a transmis un comunicat de presă prin care cerea controale la sânge la toate stațiile de carburanți din țară. Un „ordin” care, în primele 24 de ore, de la publicare a rămas doar pe hârtie pentru că, în Buzău, verificările vor fi demarate abia după ce premierul  va reveni cu detalii privind modul în care se va organiza controlul și mai ales, ce se va urmări, în timpul verificărilor pe teren. Până atunci apar  primele cifre menite să ne arate câte stații de carburanți avem în județ. Cu alte cuvinte, să știm de unde pornim.

Astfel, potrivit Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență în tot județul avem 125 de stații de carburanți (48 de stații mixte, unde se comercializează atât GPL cât și benzină sau motorină, și 76 stații exclusiv cu GPL.), în timp ce la Agenția Județean pentru Protecția Mediului Buzău apar înregistrate cu 11 stații în plus.

”Am fost identificate 136 de amplasamente care sunt autorizate fie pentru distribuție carburanți (benzină motorină skid GPL) fie doar pentru skid GPL” a spus Mădălina Ion, director Agenția Județeană de Protecția Mediului Buzău.

În concluzie, două dintre cele mai importante instituții, care emit autorizația de mediu și autorizația privind securitatea la incendiu, și între care ar fi trebuit să existe o strânsă colaborare și, implicit, aceleași statistici, dețin informații diferite. Mai mult decât atât, comparând cifrele celor două instituții, reiese că unele stații funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

De altfel, acesta este un fapt confirmat de ISU Buzău. În județ sunt, în prezent, patru stații de distribuție carburanți care funcționează fără aceste documente. În emisiunea Focus News de luni seara, locotenent colonel Marius Aldea, adjunct al șefului Inspecției de prevenire ISU Buzău , a explicat că cele patru stații sunt în mediul rural, atât în interiorul localităților cât și în extravilan, și că nu dețin autorizație de securitate la incendiu de cel puțin un an. În tot acest timp, ISU a aplicat sancțiuni acestor firme, fără să le fie suspendată activitatea.

Între timp, apar autosuspendări de activitate, iar un exemplu este stația de GPL din cartierul Broșteni, care, de luni dimineață, a fost închisă. Surse jurnalistice arată că stația ar face parte din aceeași rețea ca și cea de la Crevedia unde s-au produs puternicele deflagrații de sâmbătă seară. Mai multe detalii AICI.

În concluzie, suntem încă departe de a afla cu certitudine răspunsul la întrebarea „Cât de mare este pericolul de la stațiile de carburanți din Buzău?”.