Actualitate SĂNĂTATE

Statul te cheamă la coadă! Nemulțumiri pe toate fronturile din cauza eliminării telemedicinei

Nemulțumiri în rândul medicilor și pacienților după ce o măsură care s-a dovedit extrem de utilă pentru ambele părți nu mai este valabilă. Este cazul telemedicinii, o măsură aflată în vigoare pe perioada pandemiei. De câteva săptămâni, însă, medicii nu mai pot acorda consultații la distanță, prin telefon sau diverse aplicații, și nici rețete online.

Cât timp a fost în vigoare, telemedicina s-a dovedit de un real folos. Pacienții au scăpat de drumuri inutile,  aglomerația de la cabinetele medicilor a devenit istorie, astfel că și timpii de așteptare pe holuri s-au redus semnificativ.

“Noi discutăm despre telemedicină dinainte de pandemie. Vedeam în țările europene aplicat acest sistem, digitalizare și telemedicină, precum prescripția electronică, ca un lucru pozitiv, care ajută atât medicul, cât și pacientul să aibă acces la servicii medicale, fără a mai sta la coadă, fără a mai merge în acele sisteme aglomerate, fără a mai pierde timpul sau a cheltui bani pe drum pentru deplasare. Odată cu pandemia, am văzut cât de util este acest sistem de telemonitorizare, să zic așa, nu neapărat telemedicină, dar o parte de comunicare între medic și pacient care s-a putut realiza cu ajutorul acestor sisteme”, a spus Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, la Focus Tv.

De la 1 aprilie, însă, telemedicina nu mai este permisă decât în cazul anumitor categorii de pacienți. Medicii speră ca autoritățile să analizeze situația și să permită din nou consultațiile la distanță.

“Telemedicina a fost foarte utilă și este utilă în continuare, dar o folosim pentru pacienții cronici, cu o medicație stabilită, a rămas în continuare și ne ajută foarte mult. De asemenea, a rămas și pentru pacienții COVID-pozitiv  teleconsultația. Acestea înseamnă telefonic, mail, toate mijloacele de comunicare la distanță, whatsapp. Eu zic că este utilă și pentru noi, și pentru pacienți. Eu sper să se revină și pentru consultația acută, sunt anumite afecțiuni acute care se pot rezolva prin telemedicină. Deci, dacă am putea ține legătura prin telemedicină între medic de familie, pacient, medic de spital, medic de altă specialitate, medic de spital, mi se pare viitorul medicinei”, a declarat medicul de familie Mihaela Dumitrache.

Telemedicina este viitorul medicinei, spun medicii, dar și reprezentanții pacienților, care speră ca autoritățile din domeniu să găsească pârghiile pentru ca telemedicina să aibă o bază legală în țara noastră. Radu Gănescu, președinte COPAC, arată că acest sistem ar fi extrem de util în mai multe ramuri, nu doar în cazul medicinei de familie.

Radu Gănescu, președinte COPAC, cu declarații la Focus Tv