Actualitate

Goana după mielul de Paști vine la pachet cu numeroase riscuri. Ce pericole pândesc în piețe și cum să le eviți

Perioada premergătoare sărbătorilor pascale a adus o aglomerație de nedescris în piețe și magazine. În căutarea produselor pentru masa de Paști sau a cadoului pentru cei dragi, buzoienii au luat cu asalt, în ultimele zile, zonele comerciale. Foarte aglomerat este în Piața Centrală, dar și în hipermarketuri. Aglomerația și graba de a cumpăra cele necesare pot veni la pachet cu o serie de riscuri.

Pe de o parte, riscul de a cumpăra produse care pot afecta sănătatea. Specialiștii recomandă ca mai ales în această perioadă cumpărătorii să fie foarte atenți la produsele pe care le pun în coș.

„În primul rând, să știm exact ceea ce vrem să cumpărăm, să fim foarte atenți din perspectiva etichetei, să citim eticheta, să înțelegem și să știm că, dacă o etichetă nu este în limba română, nu cumpărăm acel produs. Ingredientele sunt în ordine descrescătoare, ceea ce înseamnă că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, ultimul ingredient în cantitatea cea mai mică, așa că dacă vrem pateu cu ficat, dacă primul ingredient nu este ficatul, nu cumpărăm. Dacă vrem ciocolată și primul ingredient nu este cacao, nu cumpărăm, dacă vrem brânză și primul ingredient nu este lapte, nu cumpărăm. Pe cealaltă parte, să fim foarte atenți la modul de depozitare al produselor și, astfel să luăm în considerare termenul de valabilitate coroborat cu modul de depozitare ca astfel să avem produse corecte și bune de consum, să nu ajungem, Doamne ferește, la probleme de sănătate”, subliniază președintele Asociației InfoCons, Sorin Mierlea.

De un real ajutor în această perioadă este o aplicație specială creată pentru consumatori, care, descărcată pe telefon, poate citi eticheta unui produs și poate spune cât de sigur este.

“InfoCons a pus la dispoziția tuturor consumatorilor o soluție gratuită prin care, poate, fiecare dintre noi să nu mai stea să citească eticheta, să înțeleagă dacă este bine sau nu este bine. Descărcăm gratuit aplicația InfoCons și, astfel, aplicația ne ajută să avem cumpărături cu cap și, nu în ultimul rând, să avem produse exact pentru ceea ce ne dorim să ne cumpărăm, produse care sunt aproape de ceea ce ne dorim, produse care sunt corecte și conforme din perspectiva fiecăruia dintre noi, ca și alegere.”

Un alt  risc care vine odată cu îmbulzeala din piețe este acela de a cădea în plasa hoților. Persoanele puse pe fărădelegi acționează, de obicei, în locuri aglomerate, unde cumpărătorii nu acordă atenția necesară genților și buzunarelor. Pentru a fi siguri că nu rămâneți fără portofelul cu bani, polițiștii vin cu o serie de sfaturi:

“-Manifestaţi grijă pentru banii şi bunurile proprii (geantă, portofel, telefon mobil) atunci când vă aflaţi în spaţii aglomerate (la cumpărături, în piaţă, bazar, lăcaşe de cult), pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare!

-Nu purtaţi portofelul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare ale vestimentaţiei!

-În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră!

-Dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor!

-În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!”, recomandă IPJ Buzău.