Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

STRATEGIA AUTORITĂȚILOR PENTRU CREȘTEREA RITMULUI DE VACCINARE. Noi centre pentru imunizarea anti COVID. Care sunt proiectele în lucru

Autoritățile din Buzău încearcă să găsească noi soluții astfel încât să vină în întâmpinarea persoanelor care vor să se vaccineze anti COVID, iar acoperirea vaccinală la nivelul județului să ajungă la ținta stabilită, adică 150 000 de persoane imunizate până în vară. Pe lângă centrele fixe, imunizarea prin intermediul echipelor mobile și a medicilor de familie, în perioada următoare vor fi amenajate și puncte volante unde locuitorii municipiilor, dar și alte persoane, să poată merge pentru a le fi administrat serul.

Pentru asta, autoritățile de sănătate publică au în lucru mai multe scenarii. În primul rând, este vorba despre amenajarea a două centre volante, unul în municipiul Buzău și celălalt la Râmnicu Sărat. Ambele ar urma să fie amenajate în cele mai aglomerate zone din orașe, respectiv în imediata apropiere a piețelor.

“Am stabilit crearea a două puncte de vaccinare care să fie afiliate unor centre fixe și care vor funcționa doar în weekend. În Buzău sperăm să fie amenajat în zona cea mai aglomerată. Primăria ne-a propus, și este o idee foarte bună, ca punctul să fie amenajat în parcul de lângă Biserica Sf. Îngeri. Un alt centru va fi amenajat la Râmnicu Sărat, la fel, într-un parc din vecinătatea pieței, unde densitatea și frecvența publicului este foarte mare. Se va lucra fără programare, va fi un program destinat doar weekend-urilor.”, a declarat pentru șansanews.ro, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Un alt proiect în lucru este cel al înființării unui centru drive-thru în parcarea unui centru comercial din municipiul Buzău.

„O altă variantă la care lucrăm este amenajarea unui centru drive thru pe care vrem să-l amplasăm în una din zonele din Buzău foarte accesată, care are o parcare pe o suprafață însemnată, care să ne permită această acțiune. Așteptăm, suntem în tratative cu unitățile din zonele respective. Centrul drive thru gândim să-l amenajăm în parcarea unui centru comercial din zona de nord a orașului. În situația în care nu obținem acceptul, probabil ne vom muta în parcarea hipermarketului de la ieșirea din Ploiești.”

Oficialii DSP fac demersuri pentru ca cele două puncte volante, cel din Buzău și cel din Râmnicu Sărat, să devină funcționale chiar din acest weekend. Buzoienii care vor ajunge în aceste puncte, dar și în centrul drive-thru, în momentul în care acesta va fi amenajat, vor fi vaccinați cu serul de la Pfizer.

Vaccinare fără programare, în centrele fixe

Pe de altă parte, de la finele acestei săptămâni, cine dorește să se vaccineze, se poate prezenta în centrele fixe, fără o programare inițială.  Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunţat că de vineri, 7 mai, persoanele de peste 60 de ani se vor putea prezenta la orice oră, fără programare, pentru vaccinare, la un centru fix. Celelalte persoane se pot prezenta fără programare doar după amiază, după ora 14:00. Prioritate vor avea, însă, în continuare, persoanele programate pe platformă.