SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU POLICLINICA SPITALULUI RM.SĂRAT PE CARE TOATĂ LUMEA O VREA REDESCHISĂ. Râmnicenii trebuie să știe asta

Vești bune pentru râmniceni. Policlinica din Spitalul Municipal din Rm.Sărat, unitate suport pentru tratarea bolnavilor cu coronavirus, este pe cale de a fi deschisă pentru pacienții non-COVID.  Autoritățile locale  au  înaintat deja conducerii Direcției de Sănătate Publică Buzău documentele în vederea obținerii avizului de funcționare a ambulatoriului spitalului. 

”Nu pot să vă spun ca și data când se va deschide ambulatoriul de specialitate al spitalului, intenția municipalității și a Spitalului Municipal în acest sens e de mai multă vreme, ne dorim să se reia activitatea. Trebuiau întrunite anumite condiții. Acum, decizia e la DSP  care trebuie să dea un aviz în privința circuitelor.  Sunt 5 luni de când populația Râmnicului și a comunelor limitrofe e privată de servicii medicale. Mi se pare firesc să se caute soluții și să se rezolve problema ambulatoriului. Acum există premise certe. Ambulatoriul nu se va deschide în altă locație, ci în cea consacrată, unde sunt toate condițiile”, a declarat pentru șansanews.ro primarul Râmnicului, Sorin Cârjan.

 În perioada următoare, pentru ca ambulatoriul de specialitate al spitalului municipal din Rm.Sărat să poata fi deschis se vor face minime investiții pentru a se putea asigura circuitele necesare astfel încât să nu existe nici un risc pentru pacienții non COVID care ajung în cabinetele medicilor din policlinică.

”Vor fi făcute minime amenajări. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul local, nu vor fi întârzieri din acest punct de vedere.  Conducera spitalului ne-a dat asigurări că sunt soluții. Se cere sprijinul DSP în privința repartizării unor cadre medicale, în special medici, nu doar pentru ambulatoriu ci și pentru funcționarea în bune condiții a spitalului COVID. De la debutul crizei, au fost detașați doar doi medici, însă detașarea a încetat și toată greutatea situației a picat pe umerii medicilor din Spitalul Municipal.”

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au declarat pentru șansanews.ro că urmează să analizeze cererea autorităților din Râmnic, de a redeschide ambulatoriul de specialitate pentru pacienții non COVID, și să decidă dacă este oportună. Cabinetele vor putea fi deschise doar dacă va exista certitudinea că toate regulile impuse de epidemiologi vor fi respectate. Este vorba despre personalul necesar și circuite clare și sigure pentru angajați și pacienții.

”Suntem de acord, va prelua în condițiile în care ne vor prezenta documente care să ateste că au și personalul stabilit și vor respecta și circuitul pe care noi îl impunem astfel încât nu existe nicio legătură cu unitatea de COVID. Putem să dăm această decizie dar când vom avea convingerea că lucrurile sunt bine și în afara riscului”, a spus dr. Carmen Scântei de la DSP Buzău.

Deocamdată, responsabilii de la Râmnicu Sărat trebuie să mai depună câteva documente, iar la rândul lor, reprezentanții DSP spun că au la dispoziție până la o lună de zile să se asigure că redeschiderea policlinicii nu reprezintă un risc epidemiologic.