Actualitate Agricultura acum

TEMPERATURI PERICULOASE PENTRU MUGURII ȘI FLORILE POMILOR. Cum va afecta recoltele frigul pe care-l anunță meteorologii

Teamă în rândul agricultorilor din Buzău, după ce meteorologii au anunțat ger și chiar ninsori în zilele care urmează.

Cum pomii au înflorit iar plantele au intrat în vegetație, oamenii se tem de un dezastru în grădini și livezi, dat fiind că specialiștii de la ANM spun că vom avea temperaturi negative, cu mult mai scăzute decât normalul perioadei.

Potrivit meteorologilor, de miercuri un val de precipitații va cuprinde întreaga țară. La munte dar și în Moldova sunt așteptate din nou ninsori. Mai mult, vremea se va răci drastic. De miercuri, temperaturile maxime în regiune nu vor mai depăși 9 grade Celsius, iar noaptea vor fi valori negative.

În acest context, agricultorii  se tem de ce e mai rău.

”Dacă sunt temperaturi negative, atunci recolta va fi afectată. Vor fi pierderi semnificative, dar până nu se face o evaluare, nu se poate spune un procent. Spre exemplu, ca și procent, anul trecut temperaturile scăzute au afectat 80% din recoltă. Cireșul a  fost afectat 80%, prunul între 40 și 50%. Cam acestea au fost pierderile, dar temperaturile au fost foarte ridicate anul trecut. Pomii au înflorit mai repede cu o săptămână și când au venit acele temperaturi de -2 -3 grade Celsius, automat că a prins în plină floare tot ce era. Anul acesta este mai rece însă lucrurile nu sunt așa avansate precum anul trecut”, a declarat marți pentru șansanews.ro,  directorul de cercetare al Stațiunii Pietroasele, Alina Donici.

Caișii, piersicii, cireșii timpurii sunt pomii cei mai afectați  de vremea rea, spune cercetătorul Costel Vînătoru:

O altă consecință a schimbărilor bruște de vreme, când iarnă, când primăvara, cu diferențe mari de temperatură, este decalarea cu până la 10-15 zile a calendarului de lucrări agricole.   Agricultorii spun că în anii trecuți când nu se înregistrau aceste șocuri termice, la 1 aprilie era deja gata plantatul în solarii Acum, lucrurile stau cu totul altfel.

Vestea proastă este că începând de noaptea care vine vom avea parte de un nou episod de iarnă. În zona de munte a județului Buzău va ninge și va viscoli, în timp ce în restul județului sunt anunțate ploi, chiar ninsori, vânt și  temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei.                                        

ANM a emis, marți, o informare meteorologică începând din 6 aprilie, ora 21:00 şi până în 8 aprilie, ora 10:00, fenomenele vizate fiind precipitaţii moderate cantitativ, predominant ninsori, intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece.

Începând din noaptea de marţi spre miercuri, în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele montane şi deluroase, vor predomina precipitaţiile sub formă de ninsoare, pe alocuri moderate cantitativ (15…20 l/mp). Se va depune strat de zăpadă, local consistent îndeosebi la munte. Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte peste 70 km/h, spulberând zăpada. Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toată ţara, cu temperaturi minime preponderent negative.

Precipitaţii mixte, dar slabe cantitativ, se vor semnala pe parcursul zilei de marţi şi în regiunile nord-vestice. Până sâmbătă, vremea se va menţine deosebit de rece, iar în cursul nopţilor şi al dimineţilor local se va produce brumă.

De asemenea, au emis o avertizare cod galben, valabilă din 6 aprilie, ora 23:00 şi până în 7 aprilie ora 18:00, fenomenele vizate fiind ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului.

”În intervalul menţionat, în sudul Banatului, sudul şi estul Transilvaniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, va ninge, local însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h. La altitudini de peste 1500 m, vor fi rafale de peste 80…90 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă sub 100 m”, precizează meteorologii.