Actualitate Agricultura acum

SUPRAFAȚA IRIGABILĂ DIN BUZĂU SE DUBLEAZĂ! ANIF va înființa noi sisteme de irigații, cu fonduri europene prin PNRR

Seceta, cel mai mare inamic al agricultorilor, nu va mai reprezenta o grijă pentru cultivatorii din Buzău. După aproape cinci decenii în care nu s-a făcut nicio investiție în sistemul de irigații al județului, Buzăul a primit fonduri pentru a-și mări suprafața irigabilă. Astfel, în următorii doi ani vor fi înființate trei noi sisteme de irigații, iar Canalul EST va fi reabilitat complet. La final, Buzăul va putea uda culturile de pe o suprafață dublă față de cea din prezent.

După 45 de ani în care au stat la mila cerului, agricultorii buzoieni au primit speranța că nu vor mai suferi de lipsa apei. Sistemul de irigații din județ va intra într-un amplu proces de modernizare și, în plus, alte trei noi sisteme vor fi amenajate până la finalul anului 2022.

”După 45 de ani am reușit să înființăm în județul Buzău, trei sisteme noi de irigații. Este vorba despre un prim sistem de irigații în zona Mihăilești – Cioranca, al doilea sistem în Glodeanu Sărat, iar al treilea în zona comunei Amaru. Însumate cele trei noi sisteme duc undeva la 10.500 de hectare care pot fi irigate începând cu anul 2022”, a spus Claudiu Carpen, director ANIF-Filiala Județeană de Îmbunătățiri Financiare Buzău.

Banii necesari vor fi accesați prin Programul Național de Redresare și Reziliență, fiind vorba despre aproape 4 milioane de euro. Proiectul pentru amenajarea celor trei sisteme este deja într-un stadiu avansat. În acest moment se așteaptă eliberarea certificatului de urbanism de la Consiliul Județean.

De asemenea, până la finalul acestui an va fi demarată și reabilitarea Canalului de Est care deservește încă 9.700 de hectare. În total, la finalul acestor investiții, Buzăul va crește suprafața irigabilă de la 24.000 cât este în prezent până la aproape 46.000 de hectare.

”În paralel, sperăm ca până la finalul acestui an să începem reabilitarea la Canalul Est. Suntem la etapa de licitație. Investiții avem și în derulare . Canalul Vest a fost deja reabilitat în proporție de 75%”, a spus Carpen.

În prezent, Buzăul a început umplerea cu apă a Canalului de VEST, iar din 8 aprilie a început să furnizeze apă către balastierele și zonele piscicole cu care are contract ANIF. Din 3 mai va începe să furnizeze apă și către agricultorii care au cerut apă pentru culturile de deja înființate dar și pentru cele de primăvară.