Actualitate

”SURPRINZĂTORUL DALI”, LA BUZĂU! EXPOZIȚIE, ÎN PREMIERĂ, LA MUZEUL JUDEȚEAN. Cât costă un bilet

Eveniment unic la  Muzeul Județean Buzău în această lună. Pentru prima dată ajung la Buzău operele extrem de apreciate ale lui Salvador Dali din Colecția Kesauri din Franța. În total vor fi expuse 150 de opere originale realizate de Salvador Dali: litografie, ceramică, lucrări în bronz, argint, aur.

Expoziția ”Surprinzătorul Dali” evidențiază aspecte esențiale majore ale operei marelui artist al vremurilor noastre – Salvador Dali. Se spune că pentru artist era important să reprezinte nu numai ceea ce vedem, ci și ceea ce simțim, gândim, probabil fără a ne da seama, pictura fiind, în primul rând, cea care ilustrează cel mai bine teoriile și ideile sale. 

”Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înțeleagă modul în care Salvador Dali își materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simțite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce ochiul vede, întotdeauna există ceva ascuns, dar mult mai important decât simpla imagine vizualizată. Această enigmă și misterul atrage și determină publicul să reflecteze asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina” decât despre „a vizualiza”, se arată în comunicatul trimis de Muzeul Județean Buzău.

Expoziția este secțiuni tematice, respectiv Secțiunea 1 – Portofoliul  „Meseriile omului” , Secțiunea 2 – Portofoliul „Iubirile Cassandrei”, Secțiunea 3 – Portofoliul „Tricornul”, Secțiunea 4 – Alte lucrări originale ale lui Salvador Dali.

”Seria „Meseriile omului” este compusă din 11 subiecte, create de Salvador Dali în anii 1970-1971. Maestrul Dali nu a creat această serie pentru un comanditar, astfel că spiritul și creativitatea sa cu mai multe fațete nu au fost limitate de nicio direcție predeterminată. În anul 1967 Dali a fost însărcinat de editorul Pierre Argillet să creeze o serie de gravuri pentru a ilustra poemele lui Ronsard. Pentru Dali imaginile de vis descoperite în poezia lui Ronsard i-au deschis calea exprimării ideilor sale izvorâte din subconștient prin lucrări cu teme precum iubirea, moartea, trecerea timpului și ciclul naturii. Fiecare gravură este semnată de Dali prin timbru sec. Secțiunea ”Tricornul” cuprinde o serie de 20 de litografii magnifice bazate pe romanul și baletul ”Tricornul” în anul 1959. De asemenea, în expoziție regăsim și diferite lucrări originale ale lui Salvador Dali, cum ar fi tapiserii, serigrafie pe mătase, litografii, cărți poștale concepute de maestru sau chiar lucrări originale ca Mozaicul circular pe care l-a creat special pentru Ediția Springbok din New York”, se arată în comunicatul emis de Muzeul Județean.

Exponatele ajung la Buzău pe 15 septembrie, iar publicul le va putea vizita începând cu 22 septembrie, urmând ca expoziția să rămână deschisă până pe 28 februarie 2021.

Proiect care își propună să atragă familii, tineri, clienți și lucrători în lumea artei, oferind bilete reduse la expoziții, evenimente și activități de artă și cultură.  Astfel, biletul pentru un adult va costa 25 de lei, în timp ce elevii vor plăti doar 10 lei pe un bilet. Preșcolarii și însoțitorii de grup vor avea intrarea gratuită.


Salvador Dalí, pe numele său întreg Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant al curentului suprarealist în artă.Grație aparițiilor excentrice, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială.

Dalí s-a născut pe 11 mai 1904 și a fost al doilea fiu al lui Salvador Dalí Cusi și Felipa Domenech Ferres.
Primul mentor al lui Dali a fost, în perioada adolescenței sale, Pablo Picasso. Tot Picasso a fost cel care l-a convins pe tatăl lui Dalí să-l lase să dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid.Astfel că în 1922, Dalí este admis la Academie și urmează una dintre cele mai frumoase și libere perioade din viața lui. În Madrid simte că are libertate de exprimare și reușește să-și creeze relații strânse de prietenie cu alți pictori, cu care colaborează mai târziu. Mai târziu, reușește să expună propriile lucrări în galerii de artă din Madrid și Barcelona.
Cea mai cunoscută- lucrare a sa este ”Persistența memoriei” (foto dreapta). Imaginea ceasurilor care se preling a devenit o imagine-simbol a creației lui Dalí. Pictura a fost realizată în 1931, în ulei pe pânză și înfățișează un țărm sumbru presărat cu mai multe ceasuri parcă topite pe jos.

Dali a murit de insuficiență cardiacă la data de 23 ianuarie 1989. A avut 84 de ani.  La moartea sa, întreaga comunitate a fost în doliu, iar sute de mii de oameni au fost prezenți la funerariile artistului. Întregul moment a fost relatat, pe larg, în toată presa fiind cel mai mare eveniment de la acea vreme.