Actualitate

(UPDATE) (FOTO&VIDEO) Surpriză! Cu ce ”noroc” s-au trezit buzoienii, dimineață

UPDATE: După ceși-au găsit mașinile acoperite de un strat gros de praf roșiatic, buzoienii s-au îndreptat către spălătoriile auto. La orele 10:00-11:00, erau cozi de mașini la fiecare spălătorie, șoferii fiind nevoiți să aștepte zeci de minute pentru a-și curăța autoturismele.

Șoferii au fost nevoiți să se înarmeze cu răbdare și să aștepte până când le-a venit rândul și au putut să îndepărteze praful de pe mașini.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Începutul de zi nu a fost unul foarte bun pentru numeroși buzoieni care, coborând dimineață în parcare, și-au găsit autoturismele acoperite de un praf de culoare roșiatică. Surpriza livrată la primele ore ale zilei are legătură cu un nor de praf saharian care a ajuns deasupra României încă din cursul zilei precedente și care va trece de țara noastră, începând cu această după-amiază.

După cum se vede și în fotografiile de mai jos, praful saharian a acoperit mașinile, iar nuanțele roșiatice sunt mai vizibile pe autoturismele de culoare deschisă.

Prezența norului saharian și a efectelor sale s-a putut constatat încă de ieri după-amiază când atmosfera era foarte încărcată, fenomen vizibil cu ochiul liber sub forma unei negure dense. Ploaia a transportat praful saharian fiind fenomenul care ajută la disperasarea particulelor fine.

Dacă în cazul mașinilor, problema se rezolvă cu un drum la spălătorie, în cazul oamenilor care se expun acestor particule de praf, efectele sunt mai greu de îndepărtat. În cazul persoanelor cu afecțiuni pulmonare sau alergii este recomandată purtarea măștilor întrucât nisipul adus de norul saharian conține particule de magneziu, fier, uneori și fosfor și mercur, care sunt toxice pentru organism.