Actualitate

S-A SEMNAT CONTRACTUL! AUTOBUZELE ELECTRICE, O CERTITUDINE! De unde vor fi aduse și pe ce traseu vor circula

Pas important pentru modernizarea transportului public în comun pentru municipiul Buzău. Primăria a semnat astăzi contractul cu firma care a câștigat licitația pentru livrarea primelor autobuze electrice din municipiu. Deși, cel mai probabil, mijloacele de transport vor circula pe străzile Buzăului abia peste un an, autoritățile promit condiții de călătorie mult îmbunătățite, o scădere considerabilă a emisiilor de CO2 dar și o creștere importantă a numărului buzoienilor care vor alege să meargă cu autobuzul la serviciu sau la școală.

La doi ani după ce a semnat cererea de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, alături de Alba Iulia, Ploiești și Constanța, în  proiectul comun ” Achiziție Mijloace de Transport Public”, Buzăul a semnat și contractul cu firma care va livra cele 9 autobuze electrice. (19.00-19.07)momentul semnarii

“Este bine că s-a terminat și astăzi semnăm un contract important pentru municipiul Buzău în accesarea de fonduri europene pentru îmbunătățirea calității vieții din municipiul nostru. Vrem să îmbunătățim cât se poate de mult transportul în comun în municipiul Buzău. În acest moment, suntem aproape blocați și cu poluarea din cauza numărului foarte mare de autoturisme. În ultimii 4 ani, s-a dublat numărul de autoturisme. Avem de trei ori mai puține locuri de parcare decât ar trebui în zona blocurilor. În acest moment, nu mai putem face față și îmi asum răspunderea pentru acest lucru. Avem 12.000 de locuri de parcare în zona blocurilor și tot acolo avem în jur de 30.000 de mașini”, a  spus primarul Toma.

În acest context, edilul spune că pasul făcut astăzi este doar primul pentru că urmează să fi continuată achiziția de autobuze electrice. Primele vor fi aduse de o firmă din Israel care deși nu a mai livrat niciun alt mijloc de transport public în comun în România spune că vor aduce autobuze de foarte bună calitate, cu dotări tehnice excepționale.

Oferta lor a convins autoritățile din Buzău astfel că le-a fost încredințată atât livrarea celor 9 autobuze cât și celor 3 stații de încărcare rapidă plus  șase stații de încărcare lentă.

Un autobuz are o lungime de 12 metri și va avea trei uși de acces. Capacitatea unui autobuz este de 35 de locuri pe scaune și 54 în picioare. De asemenea, acestea vor fi dotate cu sistem de încălzire și sistem de aer condiționat.

Autobuzele electrice vor circula pe Linia 10

Cele 9 autobuze electrice vor fi introduse pe linia 10, ruta cea mai lungă din municipiul Buzău. Practic vorbim de aproape 17 kilometri. Traseul pornește din Șoșeaua Brăilei și conectează majoritatea zonelor industriale și logistice cu cele mai mari cartiere ale municipiului. În total are 27de stații la tur și 26 la ruta de întoarcere.

” Ruta 10 este o rută cu particularitate anume. Este o rută internă, inel. Este ruta cea mai lungă și făcându-se un calcul de rentabilitate pentru autobuze, am constatat că această rută era cea mai bună pentru aceste autobuze electrice. Ruta 10 are o parte din ea și pe strada Unirii și atunci se pretează având în vedere că va fi modernizată. A fost o condiție, de fapt, ca strada pe care vor circula să fie modernizată”, a explicat Luminița Colțeanu, șef serviciu Fonduri Europene.

Introducerea autobuzelor electrice va avea și un impact semnificativ asupra mediului. Specialiștii care vor livra mijloacele de transport promit o reducere a emisiilor de 401 CO2/an.

Odată îmbunătățite condițiile de transport, se așteaptă ca și numărul călătorilor să crească. Mai exact, Primăria estimează că numărul pasagerilor transportați într-un an pe linia 10 să fie cu 374.993 de persoane mai mare decât în prezent.

Valoarea investiției  este de 30.014.834 lei , dintre care 21.878.859 reprezintă suma nerambursabilă atrasă prin Fondu European de Dezvoltare Regională 

De asemenea, săptămâna viitoare, Primăria Buzău va semna contractul și pentru achiziția a altor 4 autobuze electrice, câștigătoare de această dată fiind o firmă din Turcia.

Tot anul acesta, Primăria Buzău intenționează să concretizeze și proiectul privind achiziția de 400 de biciclete ce urmează să fie disponibile pentru amatorii de ciclism din oraș.

Mica Publicitate