Actualitate Social

Sute de cereri pentru ajutoarele de încălzire. De teamă că nu își vor putea achita facturile la gaze, aproape 250 de buzoieni au cerut sprijin de la stat

Majorarea prețului gazelor naturale a dus la o avalanșă de cereri pentru acordarea de ajutoare financiare persoanelor cu venituri reduse. În prima lună de iarnă în care s-au putut depune astfel de dosare, Direcția de Asistență Socială a primit de 3 ori mai multe cereri decât anul tercut. Concret, până la finele lunii octombrie, 234 de buzoieni care își încălzesc locuințele pe timpul iernii cu ajutorul centralelor proprii sau al altor aparate pe gaze, au depus dosare în baza cărora speră să primească ajutor de la stat pentu a-și plăti facturile. Cifrele sunt mult mai mari față de cele de anul trecut, când doar 90 de persoane care folosesc gazele naturale pentru încălzire au solicitat sprijin financiar.

Pe de altă parte, Direcția de Asistență Socială a mai primit 22 de cereri pentru combustibilii solizi și două pentru energia electrică.

Și buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire pot beneficia de sprijin financiar pentru plata facturilor. Este vorba despre persoanele cu venituri reduse, de doar câteva sute de lei pe membru de familie, sau de maxim 2 053 lei, în cazul persoanelor singure. Până acum, RAM Termo Verde a primit 38 de cereri din partea propriilor clienți.

“Pentru ajutoarele de încălzire sunt 38 de dosare, deocamdată, probabil că vor mai apărea. Noi a înștiințat asociațiile de proprietari, le-am transmis și că ajutoarele se acordă în funcție de venitul pe membru de familie. Încep de la un venit de 200 lei/ membru, caz în care li se compensează în proporție de 100%, după aceea se merge gradual până la ultimul venit de 2053 lei/ membru de familie, de fapt o singură perosană, unde se compensează doar 10%”, a declarat pentru șansanews.ro, directorul RAM Termo Verde, Giani Matei.

Directorul RAM Termo Verde, Giani Matei

Anul acesta, buzoienii care primesc agent termic de la RAM Termo Verde vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a achita facturile la căldură. Prețul gigacaloriei a crescut cu 52%, ceea ce înseamnă sume mai mari de plată față de iarna trecută.

Directorul RAM Termo Verde, Giani Matei

“Noul tarif se aplică începând cu data de 27 octombrie 2021. Conform Hotărârii CLM Buzău, prețul este de 636 lei pe transport, dar aici sunt foarte puțini clienți, și de 686 de lei/ gigacalorie, preț fără TVA, la distribuție, caz în care populația plătește 377 lei. Diferența este subvenția suportată de  Primăria Buzău. Astfel, populația plătește aproape 450 de lei/ gigacalorie. Estimăm că facturile vor fi mai mari, în medie, cu 50% față de anul trecut.”