Actualitate Agricultura acum

SUTE DE PORCI, UCIȘI DE PESTA PORCINĂ, ÎN ULTIMA LUNĂ! La ce se așteaptă medicii veterinari din județul Buzău

Se înmulțesc cazurile de pestă porcină. În ultima lună Buzăul a înregistrat cinci focare în gospodării și unul la o fermă. Pentru stoparea răspândirii virusului, medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare au decis uciderea a 1.748 de animale.

Probleme din cauza virusului pestei porcine au apărut în comunele Calvini, Glodeanu Sărat și Zărnești. Dacă în primele două situații au fost afectate animalele din cinci gospodării, în comuna Zărnești pesta porcină a îmbolnăvit toți porcii dintr-o fermă.

”Când am ajuns la Calvini am găsit un animal mort și am dispus, din cauza virusului, uciderea a încă 22 de animale. La Glodeanu Sărat am găsit două animale moarte și au mai fost ucise, fiind bolnave, încă 15 animale. La ferma de la Zărnești a fost cea mai gravă situație. Acolo erau deja 40 de porci morți și au fost uciși încă 1711. În total, în ultima lună , au fost afectate de pesta porcină 1791 de animale, în toate focarele”, a explicat dr. Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău.

În ciuda numărului ridicat de animale, medicii veterinari spun că situația nu este foarte gravă deoarece toate focare sunt izolate și nu se poate vorbi de o răspândire a virusului pestei porcine.

”În ultimele 30 de zile avem o creștere. Situația este izolată dat fiind faptul că patru dintre cele cinci focare înregistrate la gospodării sunt într-o singură comună, respectiv Glodeanu Sărat. Mai avem un caz punctual în comuna Calvini. Deci avem situații izolate nu cu o difuzare cum am avut în 2019 când am avut focare pe raza mai multor comune, în special pe raza de SE a județului, în zona de câmp, când am avut aproape toată zona infectată”, a explicat dr. Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău.

Autoritățile recomandă respectarea măsurile impuse în astfel de situații și în special în ferme trebuie făcute dezinfecții periodice, adăposturile de animale să fie bine împrejmuite, fără acces pentru alte persoane sau alte animale.

”Din anchetele de până acum putem spune că avem ca și sursă de transmitere a virusului atât factorul uman cât și porcul mistreț”, a explicat dr. Iulian Moca.

Cele mai multe focare înregistrate în prezent în Buzău sunt localizate pe fondurile de vânătoare. Este vorba despre 18 focare la porcii mistreți. În total au fost identificați 64 de porci mistreți, infectați cu pestă porcină. 28 dintre ei au fost găsiți morți în pădure, în timp ce 36 au fost vânați și în urma analizelor s-a constatat că au pestă porcină.