Actualitate

ZECI DE PROPRIETARI DE MAGAZINE, BARURI ȘI CAFENELE, AMENDAȚI PENTRU CĂ NU AU FĂCUT DEZINFECȚIE!

Au curs sancțiunile în magazinele alimentare, cafenelele și barurile din Buzău după un control al inspectorilor Direcției Sanitar Veterinare care a avut ca scop prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum și prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. În total, echipele de inspectori au aplicat 181 de sancțiuni, cea mai gravă abatere fiind neefectuarea dezinfecției periodice impuse de lege.

Verificările s-au desfășurat pe toată perioada estivală, respectiv mai-septembrie, timp în care inspectorii au luat la pas unitățile de alimentație publică dar și piețele agroalimentare din județ.

”În perioada 20.05.2020-13.09.2020 au fost efectuate un număr de 510 controale din care 494 în unitățile de alimentație publică și 16 în piețele agroalimentare din județul Buzău. Din cele 494 controale în unități de alimentație publică un număr de 175 controale au fost realizate în unități cu activitate în domeniul produselor de origine non animală (baruri, cafenele) iar un număr de 319 controale au fost efectuate în unități cu activitate în domeniul alimentelor de origine animală (restaurante, bufeturi, catering, pensiuni etc)”, a spus dr.Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău.

 La finalul controalelor, au curs și sancțiunile. În total, 181 dintre care 149 avertismente și 32 amenzi contravenționale, în valoare de 55.400 lei.

”Neconformitățile descoperite în timpul controalelor au fost neasigurarea condițiilor structurale (pereți/pavimente/plafoane), depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, manipularea produselor alimentare cu încălcarea regulilor de igienă, lipsa fișelor de aptitudini pentru personalul lucrător(controlul medical periodic), precum și neefectuarea acțiunilor deratizare, dezinfecție și dezinsecție”, se arată în comunicatul emis de Direcția Sanitar Veterinară Buzău.

dr.Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău

Pe de altă parte, inspectorii DSV susțin că, în perioada estivală, în județul Buzău, nu au fost înregistrate episoade de toxiinfecții alimentare.