Actualitate

Tabără în curs de amenajare pentru refugiați. Un nou grup ar putea ajunge joi

Primul val de refugiați ajuns la Buzău a fost primit cu multă empatie, iar situația a fost bine gestionată, conform celor care au coordonat-o. Instituția Prefectului a făcut o evaluare a situației pe care generează tranzitarea județului de către sute de cetățeni ucraineni, fugiți din calea războiului. În perspectivă imediată, pentru a gestiona operativ fluxul de migranți, Prefectura va amenaja un spațiu care să preia numărul maxim de persoane pe care Buzăul s-a angajat să le primească. Soluția este în curs de adoptare pentru ca cetățenii care ajung să nu mai fie răspândiți în mai multe locuri, ci să fie conduși într-un singur spațiu care să asigure toate condițiile. Soluția este imperativă mai ales că hotelul Liceului cu Program Sportiv trebuie eliberat pentru a-i primi pe sportivii care vin la competiții sau pregătire. Tabăra Poiana Pinului pare a fi soluția cea mai la îndemână.


„Este foarte ușor să spunem că doi ani îi vom ține în pensiuni private, întrebarea e daca putem.  Mulțumesc Buzăului, ne-am respectat promisiunea făcută în tren refugiaților, că îi vom trata cu omenie. Eforturile noastre pe termen mediu se îndreaptă către Tabăra Poiana Pinului. Acesta va fi hubul pentru refugiați, purtăm corespondență instutuțională pentru a operaționaliza cât mai rapid această tabără” , spune prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

Tabăra se află la o distanță de 30 km de municipiul Buzău, pe șoseaua Buzău – Haleș – Ciolanu și dispune de o capacitate mare de cazare, 285 locuri în total, dintre care 152 locuri permanente.

În prezent, cazurile se gestionează punctual, refugiații sunt transportați separat, în funcție de locurile disponibile în fiecare spațiu.

Joi după-amaiză vor ajunge la Buzău alte două garnituri care transportă refugiați ucraineni. Autoritățile buzoiene vor afla, în funcție de opțiunile acestora, dacă trebuie să preia alte grupuri. Cert este că Buzăul poate gestiona un număr de 200 de noi refugiați.