Actualitate

Ca la manual. Cum s-a amorsat isteria adăposturilor și alarmelor antiaeriene, ieri, la Buzău

Contextul actual, generat de războiul de la granițele Ucrainei, dar și de lipsa de încredere a românilor în autorități, constituie un teren ideal pentru propagarea unor idei false, generatoare de psihoze. De altfel, presupusa criză a carburanților care a generat cozile de seara trecută din benzinării este cel mai bun exemplu.

La Buzău, puțin a lipsit ieri ca alte două subiecte să genereze isterie cu potențial de transformare în situații de necontrolat. Mai întâi a fost subiectul adăposturilor antiaeriene, inflamat dintr-un exces de zel. După ce șeful DSU, Raed Arafat a anunțat că toate adăpsoturile vor fi verificate, de la Serviciul Protecție Civilă al Primăriei Buzău a plecat inițiativa ca spațiile respective să fie eliberate de lucrurile depozitate, în timp. Un anunț postat la avzierele blocurilor în ale căror subsoluri sunt adăposturi, cu un termen de 24 de ore, a creat impresia unei situații precipitate și, de aici, au curs scenariile legate de iminența unor acțiuni care ar pune în pericol populația. Gazul pe foc a venit în momentul în care, pe rețelele sociale, au început să se publice fotografii cu bidoanele cu murături scoase din adăoposturi de locatari, fotografii însoțite de comentarii alarmiste. Prefectul județului, Daniel Țiclea, a declarat că, în cursul zilei de miercuri, a abordat problema, pe linie istituțională, înainte ca situația să se inflameze:

”Am vorbit personal cu domnul Popa (n.r. șeful Protecției Civile din primăria Buzău) și mi-a zis că așa a văzut dânsul la televizor. Păi, statul român nu reglementează la televizor. Televizorul nu emite legi. De fapt, altul a fost mesajul. A fost ISU într-o verificare, știam, este normal să fie așa, și a recomandat igienizarea spațiilor, adică să se arunce ce e nefolositor în acele subsoluri. Iată cum o inițiativă de igienizare se putea transforma în altceva! Din fericire, am reușit să oprim la timp.”

Tot miercuri a fost anulat un exercițiu de alarmare cu sirene care fusese planificat să aibă loc joi, la ora 10.00, în municipiul Râmnicu Sărat.

”Al doilea eveniment care se putea propaga, în mod periculos, era anunțul Primăriei Râmnicu Sărat că vor continau exercițiile de alarmare cu sirene. Nu vreau să mi imaginez că azi ar fi început să sune sirenele în orașul Rm Sărat. Nu vreau să-mi imaginez!” a comentat prefectul de Buzău, explicând că exercițiul a fost anulat în urma unei discuții cu conducerea Primăriei Râmnicu Sărat.

Prefectul de Buzău a făcut și un apel ca, în această perioadă, când există o abundență de informații eronate, orice acțiune să fie realizată cu calm, cu prudență și în coordonarea Comitetului Județean de Coordonare a Intervenției de la nivelul Prefecturii Buzău. jduețului Buzău