Actualitate POLITICĂ

(VIDEO) Interpelare pe tema salariilor personalului nedidactic: ”Trebuie să crească!”

Salariile angajaților din învățământ încadrați ca personal nedidactic, subiect discutat, săptămâna trecută, la o întâlnire între sindicaliștii din educație și parlamentarii de Buzău, a devenit tema unor interpelări adresate miniștrilor responsabili. Senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, a făcut două interpelări pe această temă, adresate miniștrilor Finanțelor și Educației, după ce, săptămâna trecută, personalul auxiliar din învățământ (îngrijitoare, bucătărese, fochiști, etc) a participat la discuții pe tema posibilității îndreptării acestei inechități.

”Îngrijitoarele de la grădinițe, bucătăresele din cantinele școlare, fochiștii, care multe ori bat kilometri întregi între locuință și școala la care lucrează, în satul vecin, de multe ori, fac parte din personalul esențial al școlilor și grădinițelor, fără de care activitatea acestora nu ar fi posibilă. Și, totuși, salarizarea acestei categorii profesionale nu-i reflectă adevăratul rol în învățământul românesc. Fiecare persoană încadrată ca personal nedidactic câștigă puțin peste salariul minim pe economie, adică aproximativ 1500 de lei lunar”, spune senatorul Vlad Pufu.

Parlamentarul a aflat direct de la angajații din învățământ care sunt încadrați în această categorie cu ce probleme se confruntă, pe fondul salariilor insuficiente. Senatorul buzoian crede că fiecare dintre cei ce fac parte din categoria personalului nedidactic își face meseria din dăruire. Asta pentru că au meserii extrem de căutate în vestul Europei, unde cei care pleacă își găsesc ușor de lucru.

De altfel, sindicaliștii din învățământ vorbesc despre o subnormare a posturilor, dar și despre alte inechități.

”Putem vorbi de o subnormare. În marea majoritate a unităților de învățământ, normările sunt forțate. Fiecare dintre acești angajați muncește pentru mai mult decât o normă, iar de vină e tocmai legislația actuală. Mai mult, când cineva se îmbolnăvește, colegii care le țin locul nu sunt recompensați în vreun fel”, a declarat, în emisiunea Focus News de la Focus TV, liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Buzău, Ion Dobre.

Tocmai pentru ca oamenii să nu plece din sistem, sindicaliștii au identificat ca soluție pentru creșterea salariilor acordarea sporului pentru condiții de muncă, la fel cum se acordă și altor categorii profesionale. Este vorba despre o creștere de 7%, ceea ce ar duce la o majorare a salariului încasat de angajații din categoria personalului nedidactic cu 90 de lei net lunar/persoană.

Senatorul Vlad Pufu spune că susține necesitatea acestei majorări, iar în interpelările sale, adresate miniștrilor Educației și Finanțelor, le cere acestora să ia în calcul solicitările venite de la sindicate ori să spună dacă au alte planuri pentru creșterile salariale.

”Ca să evităm depopularea acestei categorii profesionale, susțin necesitatea creșterii veniturilor personalului nedidactic, desconsiderată pe nedrept. Vă rog să ne comunicați dacă veți lua în considerare propunerea venită din partea profesioniștilor din sistemul sindicatului buzoian și dacă veți face demersuri în acest sens. De asemenea, vă rog să precizați dacă aveți alte soluții în vedere pentru a crește veniturile acestei categorii profesionale insuficient retribuite”, a spus senatorul Vlad Pufu.

În momentul actual, există locuri neocupate în școlile buzoiene, pentru calificările încadrate în categoria personalului nedidactic. Oferta completă a posturilor vacante din instituțiile de stat din județul Buzău o găsiți AICI.