Actualitate

Tabăra pentru refugiați nu va fi gata curând. Ucrainenii rămân în hoteluri

Proiectul autorităților buzoiene de a transforma tabăra de la Poiana Pinului într-un spațiu în care să fie cazați toți refugiații ucraineni care ajung în Buzău nu poate fi concretizat prea curând. Cel puțin în următoarele 2-3 săptămâni tabăra nu își poate deschide porțile pentru persoanele din Ucraina, cazate în prezent în diverse locații în județ, a anunțat Ministerul Tineretului și Sportului, în subordinea căruia se află Tabăra Poiana Pinului.

“Noi credem că tabăra de la Poiana Pinului ar fi cea mai potrivită pentru găzduirea unei tabere centralizate pentru personele nevoite să fugă de război și care vor să stea pentru o perioadă la Buzău. Avem răspuns de la Ministerul Tineretului și Sportului că tabăra nu poate fi operaționalizată mai devreme de 3 săptămâni. Nu este un răspuns negativ, eu iau partea bună, și anume că în 2-3 săptămâni putem spera ca tabăra să poată fi deschisă. Poate se mai încălzește și timpul, și atunci e mai ușor de gestionat pentru că problema încălzirii, a costurilor cu încălzirea este una reală”, a declarat, la Focus Tv, prefectul Daniel Țiclea.

Din valurile de refugiați care au ajuns în țara noastră din momentul în care a început războiul în Ucraina, aproximativ 250 de persoane, în special femei cu copii, sunt cazate în Buzău. Mulți dintre ei au sosit în municipiu la începutul lunii, pe 8 martie, și ar mai putea rămâne la Buzău o bună perioadă de timp. Pentru aceștia, autoritățile vor să amenajeze tabăra de la Poiana Pinului astfel încât toți refugiații să poată fi cazați în același loc, iar situația să fie gestionată mult mai ușor.

“În prezent, la Buzău, sunt între 230-250 refugiați, din care 95 -100 persoane sunt din cei 300 care au venit pe 8 martie. E liniște, suntem mulțumiți că n- au fost probleme de disciplină, problemele medicale au fost rezolvate operativ, a fost o mică suspiciune de rotavirus dar s-a infirmat. Din cei 100 care au venit pe 8 martie și au rămas aici, jumătate sunt copii. Aceștia nu prea mai vor să plece. Mai sunt 100- 130 de refugiați cazați prin hoteluri sau locații private, de exemplu un hotel de pe strada Frăsinet e plin, contractat cu totul pentru ucraineni. Eu cred că asta ar fi stabilitatea, în jur de 200 de cetățeni, din care jumătate copii, ar putea rămâne, câteva luni, la Buzău.”

Despre proiectul amenajării taberei de la Poiana Pinului pentru găzduirea refugiaților ucraineni, șansanews.ro a scris AICI.