Actualitate

Tabere gratuite la Școala de Olărit de la Colți! Cui i se adresează această invitație

În timp ce taberele școlare de stat sunt nefuncționale, iar mii de copii din medii defavorizate nu au posibilitatea de a pleca într-o tabără, o inițiativă privată vine să le ofere și acestora o bucurie. Este vorba despre o invitație lansată de Școala de Olărit de la Colți,  un proiect al Centrului de Artă Aluniș, pentru toate ONG-urile și asociațiile din Buzău care au ca beneficiari tineri și copii aflați în situații vulnerabile și vor să le ofere această șansă.

”Școala de Olărit de la Colți, un proiect al Centrului de Artă Aluniș finalizat cu susținerea Kaufland România, face un apel pentru ONG-urile și asociațiile care au ca beneficiari tineri și copii aflați în situații vulnerabile să aplice pentru participare la tabere gratuite începând cu data de 1 septembrie”, au anunțat reprezentanții Centrului de Artă Aluniș.

Distracția va începe pe 1 septembrie, iar copiii vor fi cazați casa de oaspeți a Școlii de Olărit de la Colți, o unitate nouă și extrem de frumoasă și atractivă.

”În luna iulie 2022 a fost finalizată și deschisă oficial casa de oaspeți a Școlii de Olărit de la Colți. Situată la jumătatea distanței dintre Muzeul Chihlimbarului și Așezările Rupestre Aluniș, Casa Lila dispune de șase camere, două terase și un atelier complet echipat de olărit și creație artistică. Este un spațiu multifuncțional, gândit ca sursă de venit pentru comunitate fiind administrată de localnici și servește drept model de bune practici pentru dezvoltarea turistică în zonă, reper cultural local și un obiectiv atractiv pentru turiști cu impact durabil asupra dezvoltării economice și culturale a comunității.

Casa de oaspeți poate găzdui și tabere de creație în cadrul cărora se îmbină modelajul în lut cu tradițiile locale și drumeții în natură. Astfel ONG-urile, asociațiile sau alte grupuri de inițiativă, din Județul Buzău dar nu numai, care au drept beneficiari tineri și copii aflați în situații de dificultate sunt încurajate să solicite o astfel de tabără sau ateliere gratuite la  rezervari@alunis.ro”, au transmis reprezentanții Centrului de Artă Aluniș.

Școala de Olărit de la Colți readuce la viață meșteșugul olăritului pe Valea Buzăului și reînvie tradiția ceramicii buzoiene cu scopul de a le fructifica în favoarea comunității locale și a celor aflați în dificultate.

”Din septembrie 2021 când a fost demarat proiectul, peste 200 de tineri și copii aflați în situații de vulnerabilitate (sărăcie, în grija sistemului de stat, risc ridicat de abandon școlar etc) au beneficiat de ateliere gratuite de modelaj și terapie prin artă, iar două localnice au fost formate profesional și angajate ca primele femei olar de pe Valea Buzăului”, au informat aceleași surse.

Funcționarea Școlii de Olărit de la Colți și continuarea programului de educație culturală sunt posibile datorită oaspeților care aleg să îi treacă pragul fie alegând să se cazeze la Casa Lila, participând la atelierele de olărit contra cost oferite în fiecare duminică de la ora 11 sau achiziționând Ceramică de Colți, obiecte create în atelierul școlii care surprind esența ceramicii buzoiene vechi dar o reinterpretează în manieră proprie.

Centrul de Artă Aluniș, inițiatorul proiectului Școala de Olărit de la Colți, este o organizație non profit dedicată revitalizării tradițiilor și facilitării accesului la educație culturală ca premise pentru dezvoltarea și bunăstarea comunității locale din zona Aluniș-Colți, Buzău.