Social

Tânărul mort în Marghiloman, abuzat și traumatizat în copilărie. Concluziile anchetei desfășurate de reprezentanți ai Ministerului Muncii

Cazul tânărului care s-a sinucis în Lacul Marghiloman repune pe tapet problema adopțiilor în România. Moartea adolescentului a adus la Buzău o echipă a Ministerului Muncii, care în urma verificărilor, a scos la iveală detalii incredibile. Pe de-o parte, adolescentul a fost abuzat și traumatizat de asistentul maternal la care a locuit ani buni. Pe de altă parte, reprezentanții DGASPC Buzău, care îi știau situația și care aveau dosarul său în monitorizare, nu ar fi făcut nimic pentru ca acesta să poată fi adoptat. În fața unor asemenea situații scoase la iveală în urma morții tânărului de 18 ani, găsit înecat în lacul Marghiloman, autoritățile centrale vin cu o serie de măsuri. În primul rând, la nivelul  tuturor direcțiilor de asistență socială și pentru protecția copilului se vor verifica dosarele tuturor copiilor din sistem pentru a vedea dacă documentele în vederea adopției sunt ținute pe loc, la nivelul instituțiilor locale.

Imediat după moartea adolescentului Vasile Burtea de 18 ani, abia ieșit din sistemul de protecție socială, autoritățile centrale au dispus un control care a fost efectuat în teritoriu de reprezentanți ai Ministerului Muncii.  În urma verificărilor, specialiștii nu au descoperit nicio legătură direct între moartea adolescentului și sistemul de ocrotire socială în care a fost încadrat ani buni. Însă, au stabilit că tânărul a întâmpinat de-a lungul vieții o serie de probleme, care cumulate, l-ar fi putut afecta emoțional și ulterior duce la sfârșitul sau tragic, la finele anului trecut adolescentul fiind găsit fără viață într-un lac din municipiul BUzău.
De pildă, în loc să aibă parte de un cămin primitor și o vorbă bună de la asistentul maternal în grija căruia au ajuns,  tânărul respectiv alături de fratele său ar fi trăit un adevărat coșmar.
”Echipa a realizat verificări amănunțite și discuții aprofundate cu 18 reprezentanți  ai serviciilor sociale din DGASPC Buzău si cu 5 beneficiari din apartamentul în care și acesta a locuit.  Raportul a reliefat deficiente sistemice care au creat premizele ajungerii într-un astfel de grad de vulnerabilitate însa nu o legătura directă cu decesul. Atât adolescentul cât și fratele său fuseseră luați în asistență maternală iar în tot acest timp au fost abuzați și traumatizați”, a declarat șefa Autorității pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție, Mădălina Turza.
De asemenea, spun specialiștii Autorității, nu ar fi fost demarate procedurile necesare astfel încât cei doi frați să–și poată găsi o familie care să și dorească să-i crească si să le fie alături si după ce ating vârsta majoratului
”Există un mecanism greoi si deficitar de deschidere a procedurii de adoptie in timp util de către managerii de caz. Acestor copii nu li s-a deschis dosarul de adopție desi existau toate premisele necesare. Absența monitorizării efective post iesire din sistem, e o altă problemă. Nu există o monitorizare eficientă, și inadecvarea si insuficiența serviciilor de consiliere si suport psihologic pentru beneficiar”, a mai declarat Turza.
Tocmai concluziile trase în urma verificărilor din acest caz îi determină pe specialiștii din sistem să ia măsuri astfel încât adopțiile să fie realizate mult mai ușor în România.
”Vorbim în primul rând de o problemă sistemică și nu cu legătura directa cu decesul tânărului, deces  care s-a petrecut in afara serviciilor, am demarat o centralizare si o analiză în  premieră a datelor complete privind traseul tuturor copiilor din sistem si stadiul deschiderii dosarelor de adoptie de la nivelul tuturor direcțiilor,  în  vederea remedierii blocajelor, a solutiilor reale de prevenire a menținerii nejustificată a acestor copii în sistem. Trebuie să înțelegem de unde vin aceste probleme și să avem o oglindă a situației de la firul ierbii”, a mai declarat reprezentantul Ministerului Muncii.

De partea cealaltă, conducerea DGASPC Buzău arată că tânărul de 18 ani și fratele său, abandonați în orfelinat de părinți, nu au fost trecuți pe lista copiilor adoptabili întrucât aceștia țineau în continuare legătura cu familia. Aceiași oficiali DGASPC recunosc faptul că cei doi frați au ajuns pe mâna unui asistent maternal care le-a făcut viața un calvar. După ce a ieșit la iveală tratamentul inadecvat de care aveau parte tinerii, fratii au fost luați imediat din grija asistentului. ”Copiii au fost plasati în asistență maternală in perioada 2005-2016. Când echipa DGASPC a constatat că asistentul maternal întâmpină dificultăți în gestionarea relațiilor cu copiii  s-a dispus pentru copii înlocuirea măsurii de  plasament la centrul de recuperare 5 Beceni pentru intervenție specializată asupra problemelor de comportament  pe care le aveau si pentru asistent retragerea atestatului”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

Reamintim, un tânăr de 18 ani din Buzău  a fost găsit fără viață, luna trecută, în lacul din Parcul Marghiloman. Adolescentul părăsise sistemul de protectie socială în luna septembrie, la cerere. Viața tânărului nu a fost deloc una ușoară. De la vârsta de cinci ani, el și fratele său mai mic, au ajuns în grija asistenților sociali, după ce părinții nu au mai vrut să știe nimic de ei. După ce a împlinit 18 ani a părăsit sistemul, la cerere, însă greutățile par că l-au învins. A trimis prietenilor câteva mesaje ce păreau de adio iar după câteva săptămâni a fost găsit fără viață.