Actualitate

Temperaturi foarte scăzute în următoarele două zile. Cât mai ține valul de frig ce a cuprins toată țara

foto: doc.ro

Valul de frig ce a cuprins, de luni, întreaga țară, se va accentua în următoarele două zile, când meteorologii prognozează temperaturi foarte scăzute pentru data din calendar. O masă de aer polar va face ca media temperaturilor nocturne să se situeze între 5 și 9 grade Celsius, în zona Munteniei. Cele mai coborâte valori vor fi în intervalul 10 – 12 mai. După aceea, temperaturile vor crește treptat.

Meteorologii nu exclud ca în unele zone ale țării să se ajungă chiar și la temperaturi negative.

“În zilele următoare nu vom vorbi despre instabilitate, pentru că se răcește destul de mult, o masă de aer mai degrabă polar. Nu mai vorbim de aer cald din Mediterana care să producă instabilitate, nu se mai întrunesc acele condiții. Va trebui să ne obișnuim cu astfel de alternanțe, ele vor deveni tot mai dese în contextul schimbărilor climatice. În ceea ce privește zilele următoare, cam până vineri o vreme mult mai rece decât în mod normal, vor fi în medie temperaturi cu 5-7 grade mai scăzute, iar maxime cuprinse între 12 și 19 grade. Și nopțile vor fi destul de răcoroase, ușor sub norme, minime doar între 2 și 9 grade. Prin Maramureș și Transilvania s-ar putea să coboare spre 0 sau -1 grad și să apară bruma”, a declarant Mihai Timu, meteorolog la ANM.

Din week-end va începe să se încălzească ușor, astfel că săptămâna viitoare sunt prognozate temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei. Valul de frig va fi urmat de un val de căldură, semn că vara e aproape. În săptămâna 22 – 29 mai, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale în aproape toată țara, pentru ca începutul lunii iunie să vină cu temperaturi specifice începutului verii.