Aproape că nu e zi în care să nu aflăm din media despre noi și noi cazuri de oameni atacați de câini agresivi. Tragediile de la Botoșani și București sunt deja binecunoscute, dar nimeni nu a luat vreo măsură. Iar animalele, în multe cazuri sălbăticite, continuă să atace. Un caz de acest gen a fost înregistrat, seara trecută, și în județul Galați, unde o femeie fost atacată de o haită de câini fără stăpân. Un bărbat i-a sărit în ajutor, dar amândoi au fost răniți de animalele agresive și au ajuns la spital.
Riscul unor asemenea atacuri este iminent și la Buzău, unde populația de câini de pe străzi a ajuns la un nivel alarmant, mai ales după ce serviciul de ecarisaj și-a suspendat activitatea, în lipsa unui medic veterinar. Că e așa o poate spune cu mâna pe inimă o buzoiancă, atacată azi-dimineață de doi câini, în zona intersecției străzilor Democrației și Mioriței. Doar prezența de spirit și o reacție rapidă au salvat-o pe femeie, care a reușit să țină câinii la distanță.
”La ora 6:30 plec de acasă pentru a merge la serviciu. În zona intersecției Democrației cu Mioriței am fost atacată de doi câini. Am mai văzut câini acolo, că trec zilnic prin zonă, dar nu am fost atacată niciodată. Dar azi nu știu ce au avut, au fost sălbatici. Era unul de rasă lup și unul cu o zgardă roșie la gât, care merge în trei picioare, un picior din dreapta spate nu îl are. I-am mai văzut, dar au fost mai pașnici, nu ca azi. Am încercat să mă dau la o parte ca să nu mă vadă, dar nu am reușit și la un moment dat am găsit o nuia dintr-o salcie sau nu știu ce copac era și a trebuit să mă apăr cu nuiaua, că veneau spre mine și să fac pași înceți. Eram toată transpirată de frică. Dinspre Școala 1 venea o doamnă, iar când a văzut că sunt acolo cu câinii s-a întors din drum. Îmi venea să strig după ea, că poate amândouă făceam front comun, dar îmi era teamă să nu să nu agite mai tare câinii. Eu am rămas acolo și la un moment dat, mergând așa cu pași mici, am scăpat. Am reușit să scap, cu picioarele tremurând, să merg așa, cu spatele, practic cu fața spre ei și cu bățul în mână. Ei erau la 2 metri de mine, mă lătrau foarte tare. Nu mai era nimeni în afară de doamna aceea care s-a întors. Am reușit să scap, dar au mers după mine până aproape de Școala 1. Imaginați-vă cât e Mioriței de mare și cât stres am putut eu să îndur”, a declarat buzoianca pentru Șansa News.ro
Femeia spune că se impune urgent intervenția serviciului de ecarisaj, mai ales că zona este traversată zilnic de persoane în vârstă, dar și de copii care merg la școală.
”Eu mâine dimineață la 6:30 plec din nou la serviciu, nu am ce să fac, nu am de ales, e zona mea și nu am pe unde să o iau. Nu știu ce o să fac, poate să iau niște pâine în geantă să le dau să mănânce, chiar nu știu ce să fac. Mi-e teamă și văd zilnic câini și pe acolo și la gunoi pe unde sunt platformele acelea îngropate. Nu știu, le dă cineva să mănânce, să-i ia acasă, nu să-i lase să fie un pericol pe stradă. Eu nu am nimic cu animalele, nu sunt vinovate, dar eu cred câinii ăștia sunt din vreo curte. Să zicem că eu am fost totuși un pic mai puternică și nu m-am lăsat pradă lor, dar e un copil pe care îl sperie și țipă și îi agită mai tare sau e un om mai bătrân, mai neputincios… Era o perioadă când chiar nu mai erau câini, nu știu de unde apar”, a mai spus buzoianca.
Problema cea mai mare este însă că la această oră nu are cine să adune câinii de pe străzi. Așa cum Șansa News a scris AICI, serviciul de ecarisaj are activitatea suspendată după ce ultimul medic veterinar a renunțat la colaborarea cu societatea care se ocupă de ridicarea câinilor maidanezi. Situația a fost confirmată astăzi și de reprezentanții URBIS Serv contactați pentru a fi sesizat atacul de pe strada Mioriței.
Situația a fost dezbătută și în ultima ședință a Consiliului Local Buzău.
Ultimii doi medici veterinari pe care i-a avut serviciul de ecarisaj spun că nu își mai puteau face treaba eficient. De vină este legislația care nu mai permite capturarea cu tranchilizante, decât dacă se constată că animalele sunt agresive. Altfel, nu se pot folosi decât crose și cuști speciale pentru prinderea animalelor, metodă care nu dă rezultate.
”Atât timp cât capturile se fac cu dispozitive empirice, capturarea câinilor nu se poate realiza într-un timp sau, mă rog, să se vadă niște efecte ulterioare acestei acțiuni. Singura variantă de a captura câinii de pe domeniul public este tranchilizarea”, a declarat Marian Paraschiv, unul dintre foștii medici veterinari ai serviciului de ecarisaj din Buzău.
Medicul Gheorghe Bratu, ultimul plecat de la ecarisaj, spune că a renunțat la această activitate din cauza lipsei rezultatelor.
” Încă de când am ajuns aici (la serviciul de ecarisaj – N.R.) presiunea a fost constantă, adică nu a fost o zi de la Dumnezeu în care să nu fie presiune. Dar asta mai puțin contează în momentul de față. Am considerat că mi-am făcut datoria corect și având în vedere situația și pericolul care e în momentul de față am decis ca și cariera mea să continue în alt mod”, a spus Gheorghe Bratu.
Vestea bună este că serviciul ar putea funcționa din nou. Vestea proastă e că nu se știe clar când. Există un medic veterinar care s-a arătat dispus să lucreze la serviciul de ecarisaj, a depus deja documentele, iar în prezent așteaptă autorizarea pentru a putea începe lucrul.
Legislația privind capturarea, adoptarea sau eutanasierea animalelor fără stăpân ajunse în padocuri este în curs de actualizare. Ultimele modificări au ajuns la Curtea Constituțională, iar actul care legiferează această activitate va fi retrimis Parlamentului.
Dimineața, 27.02.2023, la intersecția Patriei cu bulevardul Unirii, erau 6 câini care au fost pașnici momentan. Dar nu se știe.
Acei caini care au atacat nu sunt maidanezi, sunt ai unor “minoritari” din zona! Puneti politia locala la treaba!
Apel catre doamna NO name de la telefon! O rog sa ma contacteze in privat pentru a merge impreuna pe acea portiune de drum, fiindca si eu merg la serviciu tot pe acolo, insa niciodata nu am avut probleme de genul dansei.
Ce face primarul TOMA?????????????????????????????????????????