Actualitate

Toamna e ca vara! Un val de aer african aduce temperaturi caniculare. Când va fi cea mai caldă zi

Un val de aer cald din Africa, ce se resimte, de miercuri, în aproape toate regiunile țării, inclusiv la Buzău, aduce, pentru ziua de sâmbătă, temperaturi aproape de pragul caniculei. Vor fi în jur de 35 de grade Celsius în cursul zilei de sâmbătă, cu circa 10 grade în plus față de câț ar fi normal pentru a doua jumătate a lunii septembrie.

”Vorbim de un avans de aer cald dinspre partea de sud a continentului, dinspre nordul Africii, motiv pentru care vremea e călduroasă cam în toate regiunile. Ne așteptăm ca sâmbătă să fie ziua cu cele mai ridicate valori termice diurne, în sensul că în jumătatea de sud a Munteniei, dar izolat și prin zona de câmpie a Olteniei sau a Banatului, să fie temperaturi caniculare, adică în jurul a 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă temperaturi cu aproape 10 grade mai ridicate decât normele climatologice. Duminică mai pierdem 2-3 grade, dar va fi tot o vreme mult mai caldă decât vorbim în mod obișnuit, în mare parte din țară”, a declarat Mihai Timu, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie.

În noaptea de sâmbătă spre duminică ar putea să apară și fenomene de instabilitate atmosferică, în regiunile intracarpatice, care vor aduce ploi, intensificări ale vântului și chiar grindină.

Pentru estul și sudul țării, însă, meteorologii nu au vești bune. Ploile mult așteptate în agricultură nu vor veni nici în următoarele cel puțin două săptămâni.

”Din păcate, veștile rămân destul de proaste pentru partea de sud și de est a României, pentru că aici vorbim în continuare de o secetă moderată, puternică și chiar extremă. Și, din păcate, din datele de care dispunem în acest moment, cel puțin în următoarele aproape două săptămâni, ploile vor lipsi din această parte a teritoriului”, a mai precizat specialistul ANM.