Actualitate

Toma despre Banca de Gene: ”Odată pornită va însemna și realizarea unui centru național al cercetării românești la Buzău care va atrage și învățământ tehnic superior”

La o săptămână după ce proiectul Băncii de Gene a fost lansat oficial la Buzău de ministrul Agriculturii, Adrian Oros și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, alături de parlamentarii PNL de Buzău, deputalul Gabriel Avrămescu și senatorul Vlad Pufu, vin și primele aprecieri publice din partea primarului municipiului, Constantin Toma.

În timpul unei conferințe de presă susținută astăzi, 28 mai, edilul municipiului a salutat proiectul Băncii de Gene punctând, la rândul său, importanța majoră a acestui obiectiv strategic pentru România. Toma a vorbit despre oportunitățile de dezvoltare de care ar putea avea parte Buzăul prin înființarea Băncii de Gene.

”Credem că suntem pe calea cea bună. Avem o viziune, faptul că cei de la PNL și-au asumat Banca de Gene nici nu mai contează pentru că proiectul să meargă înainte. (…)Banca Națională de Gene a României pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice pornită va însemna și realizarea unui centru național al cercetării românești la Buzău care va atrage învățământ tehnic superior dar poate atrage și industrii de înaltă tehnologie înclusiv în zona asta de produse farmaceutice pentru sănătate”, a spus Constantin Toma, în timpul conferințe de presă organizată la sediul PSD Buzău.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău

Totuși, Toma s-a arătat sceptic în privința unei finanțări din fonduri europene, cuprinse prin Programul Național de Redresare și Reziliență , despre care, de altfel, a vorbit și ministrul Agriculturii în timpul vizitei făcute săptămâna trecută la Buzău.

”Am informații însă că Banca de Gene nu a fost prinsă pentru finanțare în PNRR ceea ce este un lucru extrem de grav pentru că atât domnul Oros cât și domnul Orban au declarat că au prins în PNRR 30 milioane de euro pentru a dezvolta acest obiectiv strategic pentru România ”, a spus Toma.

Amintim că ministrul Oros a făcut precizări clare cu privire la următorii pași ce vor fi făcuți pentru buna funcționare a Băncii de Gene de la Buzău dar și despre sursele de finanțare.

” Am alocat 3 milioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător, Costel Vânătoru, să îşi poată forma o echipă anul acesta de 12 cercetători cu care să fundamenteze strategia  şi viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare împreună tot cu domnia sa de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze şi în investiţie. Discutăm aici de o sumă considerabilă”, a declarat, la Buzău, Adrian Oros, ministrul Agriculturii.