Actualitate

Toma le răspunde angajaților Teatrului G. Ciprian : ”Nu am vrut să-i jignesc, e nevoie de mai multă cultură!”. Vine și reacția lui Neagu

Focul de paie aprins după ce reprezentanții Teatrului ”George Ciprian” au emis, în cursul zilei de joi, un comunicat de presă în care se declară jigniți de modul în care primarul Constantin Toma propune înființarea unui nou teatru, este pe cale să se stingă. Dezbaterile privind necesitatea sau oportunitatea unei noi instituții teatrale sunt, însă, la început. Între timp, primarul municipiului Buzău le răspunde angajaților teatrului după ce aceștia au spus că:  ”astfel de afirmații șterg cu buretele activitatea de 26 de ani a Teatrului „George Ciprian” și reprezintă o jignire la adresa personalului teatrului, a publicului buzoian și a artiștilor colaboratori”

Afirmația se referă la conținutul expunerii de motive a proiectului de hotărâre prin care se va decide înființarea unui teatru municipal. Documentul, aflat deocamdată în dezbatere publică, arată că:

” Teatrul „George Ciprian” este singura instituție publică de spectacole (de proiecte) care nu reușește să acopere toate nevoile culturale și spectaculare ale buzoienilor. Oferta repertorială slabă (lipsa unei stagiuni clar construite din punct de vedere artistic) precum și lipsa unui colectiv artistic care să devină centrul de interes cultural și educațional al cetățenilor municipiului Buzău, sunt câteva dintre argumentele prezentei propuneri”

La solicitarea sansanews.ro, primarul Constantin Toma a venit cu o declarație care să limpezească lucrurile:

”Buzăul este, probabil, singura capitală de județ din România care nu are un teatru de repertoriu, și mă refer la orașe cu peste 100 000 de locuitori. Acest nou teatru nu concurează cu dumnealor, eu le mulțumesc pentru ce au făcut până acum, este nevoie de mai multă cultură la Buzău și asta nu o poate refuza nimeni ! Nu am vrut să-i jignesc, nu a vrut să-i jignească nimeni, ci ne-am apărat punctul de vedere în sensul în care e nevoie de un teatru permanent la Buzău și acest lucru se va întâmpla!…N-au de ce să se supere, colectivul lor nu e format din artiști, ci din personal care susține acel teatru de proiecte. Ce facem noi este un altfel de teatru. Cu siguranță e nevoie de un teatru de repertoriu.” a declarat primarul Buzăului.

Edilul-șef a explicat și ce va aduce în plus, în peisajul cultural buzoian, noua instituție:

”Vom avea un teatru mixt, împreună cu Teatrul Național M. Eminescu din Chișinău, e un lucru de atracție pentru că venim cu un teatru cu mare experiență, cu actori de mare anvergură artistică. Propunerea mea, care sper să și treacă la vot, este ca primul director să fie Petru Hadârcă, director general al teatrului din Chișinău.” a adăugat Constantin Toma.

Propunerea privind un teatru nou a născut multe pasiuni

La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, instituție care finanțează activitatea Teatrului George Ciprian, a reacționat în disputa publică iscată joi. Șeful administrației județene salută inițiativa înființării noului teatru municipal, dar consideră, la rândul său, că exprimarea din proiectul de hotărâre CLM nu a fost cea mai potrivită.

”Cred că cel care a redactat expunerea de motive nu a fost prea inspirat în a explica ce este cu acest nou teatru. Eu am trecut peste asta, am văzut și punctul de vedere al celor de la teatru. Probabil că ei au fost lezați în profesionalismul lor, în spiritul acesta al actului de artă pe care îl fac…Eu i-am zis doamnei director, nu că am certat-o, dar fiind om de cultură trebuie să dea un răspuns elegant, povestea asta se poate regla.” a declarat Petre Emanoil Neagu la postul Campus TV.

Despre oportunitatea înființării unui nou teatru la Buzău se discută mult, zilele acestea. Opiniile pro sau contra abundă în spațiul public. Printre ele și cea a fostului prefect, Silviu Iordache, care cu un pronunțat ton ironic, critică demersul municipalității, într-o postare pe Facebook:

”După avioane, locomotive, mori de apa, concerte de revelion, concerte în târgul Drăgaica, bulevarde împodobite cu fotografii, evenimente ale centrului cultural Marghiloman sau alte festivaluri culturale, Buzăul va avea un nou teatru. Poate ca ar fi fost oportun acest proiect dacă Municipiul Buzău nu ar avea deja un teatru funcțional. Dar, pentru ca Teatrul George Ciprian este finanțat de Consiliul Județean Buzău iar domnul Primar Toma nu își poate pune amprenta culturală asupra activității acestuia, s-a iscat brusc oportunitatea înființării unui nou teatru la Buzău.

Aceasta megalomanie culturala se întâmplă într-un oraș mediocru din care tinerii pleacă, un oraș în care, în ultimii 32 de ani, singurele străzi nou create sunt cele făcute de un investitor privat într-un cartier rezidențial.”

Fostul prefect de Buzău vorbește, în aceeași postare, despre proiecte care ar trebui să fie prioritare pentru Primăria Buzău:  

”Deși în Buzău lipsesc spitale decente și dotate cu aparatură modernă, locurile de parcare, pistele de biciclete, investițiile în dezvoltarea de noi cartiere rezidențiale, de zone industriale sau investițiile în eficientizarea energetică a blocurilor, pe lista de priorități a fost pus un nou teatru.Nu putem decât sa tragem concluzia că ne vrem săraci, dar, totuși, culți!

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Interesant punct de vedere al domnului fost prefect Silviu Iordache. Un om al legalității, corect, bun gospodar, om de afaceri de succes cu o afacere clădită doar prin forțe proprii. Poate ar fi interesant un punct de vedere al dânsului referitor la autorizația de construire, pentru casa în care locuiește la Spătaru, dacă tot a devenit un sport național dat ul cu părerea! A construit o înainte sau după obținerea acesteia? Deține un astfel de document emis în condiții de legalitate?
    Sincer vă spun, inițial nu mi a plăcut de dl primar, dar având în vedere modernizarea continuă a orașului, doar mânat de invidie și răutate poți avea un astfel de punct de vedere!
    Ar mai fi ceva de spus, și domnul Iordache s-a născut, a crescut și a prosperat în acest oraș mediocru, iar aprecierile acestuia referitoare la investitorul privat care a construit singurul cartier rezidențial din oraș sunt ridicole, dacă este vorba de acel investitor privat care s-a îmbogățit în urbea noastră din cârdășia cu doi infractori, un fost primar și un fost președinte de consiliu județean.