Actualitate

Topul celor mai atractive obiective turistice din județul Buzău. Cum a afectat pandemia turismul local

În mijlocul naturii sau plini de admirație în fața unor monumente istorice, turiștii români sau străini nu ocolesc zonele pitorești ale Buzăului. Asta se vede în numărul mare de vizitatori de week-end sau al celor care își fac vacanțele în județul nostru.

Vulcanii Noroioși, monument al naturii unic în România, reprezintă principalul punct de atracție din Buzău, indiferent de anotimp. Numărul turiștilor este însă în scădere, anul acesta.

”Este unul dintre cele mai vizitate, dar, față de anul trecut, în pandemie, culmea, numărul de turiști a scăzut. Părerea mea este că s-a dat drumul în exterior să meargă lumea și se duce în Grecia, Turcia, Bulgaria și alte țări. Plus că drumul este problemă pentru că sunt denivelări și oamenii zic că își rup mașina și asta este situația. Până acum sunt, în orice caz, 30.000-40.000, dar luna aceasta trebuia să fie lună de vârf. Au scăzut excursiile organizate, excursiile care se făceau cu autocarul, care au scăzut enorm, avem acum 1-2 autocare pe săptămână, iar înainte aveam 2-3 pe zi”, ne-a relatat Dumitru Roșu, președintele Asociației Vulcanii Noroioși.

Ca un magnet îi atrage pe turiști zona Trovanților de la Ulmet, foarte apropiată de cea a așezărilor rupestre.

”În anul 2020, în primul rând la Trovanții de la Ulmet a existat un număr de peste 10.000 de turiști, iar în anul 2021, un număr de peste 6000 de turiști până în prezent, dar suntem la jumătatea anului. La Vestigiile Rupestre, anul trecut am fost vizitați de peste 5000 de turiști, iar până în prezent avem 1800 de turiști. Acum și din cauza pandemiei de anul trecut, din 2020, numărul turiștilor a fost mai redus, dar în 2021 să știți că am avut turiști aproape din toate țările Uniunii Europene, am avut din Germania, din Franța, din Italia”, a relatat și primarul din Bozioru, Valentin Grigore.

Cascada de la Cașoca, dar și Muzeul Chihlimbarului se regăsesc, de asemenea, în topul celor mai atractive obiective turistice din Buzău. La Colți, Muzeul Chihlimbarului a devenit o atracție după redeschiderea în august anul trecut, în urma unui amplu proces de modernizare. În ultimul an s-a înregistrat un record de vizite.

” În 2018, muzeul avea 15.000-40.000 de vizitatori, iar în intervalul 21 august 2020-31 iulie 2021 avem înregistrat un număr de 18. 676 de vizitatori. Cred că sunt mai mulți factori care pot  fi aduși în discuție, în primul rând creșterea mobilității turiștilor pe plan intern, ținând cont de faptul că a fost această situație cauzată de epidemia de COVID, și multă lume a căutat să aleagă obiective de vizitat pe teritoriul țării, și nu în ultimul rând, și cred eu că este definitoriu pentru această situație, este redeschiderea Muzeului Chihlimbarului  într-o nouă manieră de prezentare, expozițională, elementele muzeo-tehnice folosite acolo, unele în premieră națională, precum și schimbarea strategiei de marketing a Muzeului Județean Buzău, per general”, a declarat directorul Muzeului Județean, Daniel Constache.

Etichete