SĂNĂTATE

TOPUL ESTIVAL AL INFECTĂRILOR. De unde se “pricopsesc” mulți români cu noul coronavirus

Nerespectarea măsurilor de protecție în vacanță stă la baza multora dintre noile cazuri de infectare cu noul coronavirus, raportate în țara noastră.

Faptul că turiștii nu respectă măsurile de protecție, nu păstrează distanța și nu poartă mască face ca, în cazul apariției unor cazuri, anchetele epidemiologice să fie extrem de dificile.

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat, pentru Ziarul de Iași, că mare parte din cazurile înregistrate în ultima vreme în acest județ provin din rândul turiștilor. Publicația citată prezintă chiar un top al zonelor în care s-au infectat pacienții ieșeni. Pe primul loc se află litoralul românesc, urmat de zona Cazanelor Dunării și de stațiunile balneare. De asemenea, îmbolnăviri au fost și în cazul turiștilor care au mers la mănăstirile din Nordul Moldovei.

De altfel, și medicul infecționist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că mulți dintre românii care ajung pe litoral nu respectă măsurile de protecție, iar când vin acasă din concediu sunt infectați, scrie MedikaTv.ro

Aveam speranţa că vor scădea cazurile, speram să se vadă nişte efecte ale conştiinţei omului. Altfel, ar trebui să închizi tot, aceste focare de contaminare, indiferent că sunt restaurante, discoteci sau o plajă. Sunt unii pe care nu-i interesează. Se uită să vadă cât e amenda, văd că nici nu e aşa de mare, oricum câştigul lor e mai mare şi preferă să plătească. Nu îi interesează că lumea se îmbolnăveşte. Cel mai grav e că unii doresc ca lumea să se îmbolnăvească. Sunt tot felul de războaie politice în societatea noastră, ştiu nişte lucruri despre care nu vreau să vorbesc. În toată această nebuneală, nu credeam că oamenii pot să fie aşa…când sunt cinci sau zece pacienţi, înţeleg. Dar noi tot transmitem că nu mai avem locuri, dacă lumea nu înţelege, ce pot să spun? Din concediile făcute în România vin foarte mulţi contaminaţi. De pe litoralul Mării Negre vin extraordinar de mulţi contaminaţi. Pentru că acolo nu se respectă nimic. Lumea de acolo zice că «astea-s prostii». Înţeleg că vrei să te duci, dar să ai puţină responsabilitate, ai puţină grijă. Dar majoritatea pur şi simplu se distrează mai tare decât în ceilalţi ani”, a declarat Virgil Musta.