Actualitate

SOS! La Centrul de Tranfuzie Sanguină au crăpat pereții de intră mâna prin ei! Și totuși…reabilitarea întârzie

Mai degradată cu fiecare zi care trece. Crăpăturile s-au adâncit atât de mult încât poți băga mâna prin pereți. În interior, imaginea este și mai înfiorătoare: din planșeu au început să cadă bucăți de tencuială, iar pe jos, gresia s-a umflat și s-a desprins. Este stadiul în care se află, în prezent, o parte din clădirea Centrului de Transfuzie Sanguină. Deși, deocamdată activitatea de donare de sânge nu este afectată, există riscul destul de mare ca, dacă nu se intervine de urgență, această clădire să devină o ruină. Cu toate acestea, reabilitarea decurge extrem de greoi. Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină a întocmit un proiect ce vizează consolidarea și modernizare clădirii, a realizat inclusiv expertiza tehnică, însă, deocamdată, Ministerul Sănătății ține pe loc demararea lucrărilor.

Clădirea care găzduiește Centrul de Transfuzie Sanguină a fost ridicată în urmă cu aproape 50 de ani, iar de atunci nu au fost făcute reparații majore. Timpul care s-a scurs și-a pus grav amprenta peste construcția a cărei pereți exteriori au început să se crape. Cel mai grav este în partea lateral stângă, (n.r. cum intri în curtea centrului) unde găurile sunt atât de mari încât poți băga mâna. Pereții sunt degradați și în interior, acolo unde, în trecut, funcționa caseria și care a fost mutată.

”Clădirea noastră nu se simte foarte bine. Are o problemă în partea laterală pe care am decoperit-o în urmă cu câțiva ani și care pare că se accentuează. În acel moment am făcut oadresă către Institutul Național de Transfuzie Sanguină și către Ministerul Sănătății aducându-le la cunoștință problema clădirii de la Buzău. În urma repetatelor noastre apeluri, am reușit să primim finanarea pentru expertizarea tehnică a clădirii. Era necear să aflăm dacă exsită un risc foarte mare. Există o singură afectare, respectiv partea lateralală a construcției, acolo unde se afla caseria, la parterul construcției, și pe care am și mutat-o”, a spus Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuziie Sanguină Buzău.

Primii bani au venit anul trecut, când s-a și făcut expertiza tehnică. Acum însă a apărut un nou blocaj: finanțarea promisă de Ministerul Sănătăți pentru demararea proiectului și demararea lucrărilor.

”Anul trecut am primit banii și am făcut expertiza tehnică. Acum suntem în faza a doua a lucrării. Am vorbit la Ministerul Sănătății și mi-au spus că suntem în linie dreaptă pentru obținerea  fondurilor și pentru faza de proiectare. Sper ca în cel mai curând timp să primim acești bani, să facem și proiectul lucrării și sperăm să intrăm în etapa de consolidare și de asemenea și modernizarea clădirii.

Având în vedere că această construcție este din 1974 și clădirea aparține Ministerului Sănătății și deci nu are nicio legătură cu autoritățile locale și oricât și-ar dori nu pot să mă ajute, am cerut ca această investiție să se numească Consilidarea și modernizarea Centrului de Transfuzie Sanguină”, a explicat Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuziie Sanguină Buzău.

Pe de altă parte, ieri, de Ziua mondială a Donatorului de Sânge, când Petre Emanoil Neagu, președintele CJ a premiat donatorii fideli, a punctat faptul că fără implicarea autorităților locale nu va putea fi rezolvată această problemă. În plus, Neagu a explicat că același proiect de reabilitare ar trebui să cuprinsă și sediul Serviciului Județean de Ambulanță Buzău, aflat în aceeași situație, fiind două clădiri ridicate în același timp.

”Vom căuta resurse prin anumite programe, mă refer la fonduri europene, ca la un moment dat să fie reabilitate toate clădirile. „Fondurile sunt limitate, dar, cu siguranță, atât Centrul de Transfuzie Sanguină cât și sediul Serviciului Județean de Ambulanță, clădire construită în aceeași perioadă, să fie renovate. Trebuie să reușim împreună cu ei să începem să renovăm aceste clădiri pentru că altfel, dacă nu se va începe de undeva, riscăm să devină o ruină.

Nu se pune problema să cer sau să nu cer ajutorul Ministerului Sănătății. Există o preocupare pentru ca sediile centrelor județene să fie reabilitate. Dar vă spun foarte clar: fără autoritățile locale nu cred că se poate rezolva problema”, a spus Petre Emanoil Neagu.  

De asemenea, un semnal de alarmă cu privire la stadiul de degradare în care se află această clădire și importanța urgentării lucrărilor a fost tras, la Focus Tv, și de deputatul Emanuel Ungureanu. Citiți detalii aici.