Actualitate

TOT MAI MULȚI SUSPECȚI COVID-19 AJUNG LA UPU! Bolnavii nu mai pot aștepta rezultatele testelor în corturi. Ce soluții a găsit Spitalul Județean

Valul doi al pandemiei se simte din plin la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Pacienții cu simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2 vin unul după altul, iar personalul medical abia dacă mai poate face față, după opt luni în care au muncit aproape fără oprire.

Odată cu răcirea vremii, situația este și mai complicată pentru că simptomele infecției cu noul coronavirus se suprapun cu simptomatologia afecțiunilor reSpiratorii de sezon fapt care a generat și o creștere a numărului de prezentări la UPU. Concret, doar în ultima săptămână numărul bolnavilor care, în final, s-au dovedit a fi pozitivi la COVID-19  a crescut cu 30%.

”În ultima perioadă a crescut numărul de prezentări la UPU a pacienților care prezintă simptomatologie specifică COVID-19, adică febră, tuse, dureri musculare și alte simptome care sunt specifice bolilor de sezon, respectiv afecțiunilor virale respiratorii. De exemplu, dacă în data de 12 octombrie am avut 26 de pacienți cu simptome care se încadrează în definiția de caz, la o săptămână distanță, am avut 35 de prezentări. Adică o creștere de 30%”, a spus Adrian Zoican

Adrian Zoican, șef UPU Buzău

În această situația, intervine și criza spațiilor în care acești pacienți trebuie consultați și tratați, în funcție de starea fiecărui bolnav. Și cum vremea s-a răcit foarte mult, iar corturile din curtea spitalului, în care stăteau până acum bolnavii, nu mai pot fi folosite din cauza frigului, conducerea Spitalului Județean a decis achiziționarea unor noi containere, în care se poate asigura un minim de confort pentru suspecții COVID-19. Primele containere au ajuns chiar astăzi și sunt amenajate în curtea unității medicale.

”Având în vedere contextul epidemiologic  actual, conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău a demarat o serie de lucrări de amenajare pentru pacienții și aparținătorii care ajung la spital. Pe lângă cele 4 containere existente, s-au mai achiziționat 6 containere pentru pacienții suspecți de Covid-19. Două dintre acestea au sosit astăzi, urmând ca celelalte patru să fie aduse până vineri. Pentru un minimum de confort, aceste containere sunt dotate cu aparate de aer condiționat și grupuri sanitare. De asemenea, a fost amenajat un spațiu acoperit pentru triajul pacienților. În Ambulatoriul de Specialitate au fost montate două corturi pentru pacienții și aparținătorii care aşteaptă să intre la consultaţii.  SJU Buzău se află printre primele spitale din țară care au început aceste lucrări de amenajare, care vin în sprijinul atât al pacienţilor cât şi al aparţinătorilor. Aceste măsuri au fost luate, ca urmare a intrării în sezonul rece”, informează purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Adriana Bunilă.