Actualitate

UN POMPIER, SALVATORUL ZILEI LA BUZĂU! Este unul dintre cei mai experimentați angajați ai ISU Buzău. La ce misiuni a participat

Este unul dintre cei mai experimentați pompieri din Buzău, fapt pentru care în cei 13 ani de activitate a primit aproape toate recompensele prevăzute în regulamentele militare. Astăzi, plutonierul major Sorin Stancu se face din nou remarcat la locul de muncă. Pompierul a reușit să coboare până la 20 de metri adâncime, într-o fântână dezafectată, extrem de îngustă, pentru a salva un animal.

S-a întâmplat în comuna Vernești, acolo unde pompierii au fost chemați să salveze o capră căzută în fântâna dezafectată.

”În această dimineață, la ora 10:18 minute, un apel prin numărul unic de urgență 112, solicita intervenția pompierilor militari în satul Cândești, comuna Vernești din județul Buzău, pentru salvarea unei capre căzută într-o fântână dezafectată, cu adâncimea de peste 20 de metri. La adresa indicată de apelant a fost mobilizat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău, dotat cu echipamente specifice de salvare din medii ostile. După evaluarea situației, plutonierul major Stancu Sorin, asigurat cu cordițele de siguranță de ceilalți membri ai echipajului, a coborât în fântână, reușind să scoată animalul în siguranță la suprafață”, se arată în comunicatul emis de ISU Buzău.

Misiunea de astăzi însă nu este prima la care plutonierul major reușește să ofere bucurie celor care cheamă pompierii în ajutorul lor.

De exemplu, Sorin Stancu povestea în 2019, pentru Adevărul.ro, că cea mai tensionată misiune a fost în 201, când a fost nevoit să stea aproape patru ore pe scară de intervenții la înălțime pentru a salva o femeie care amenința că se aruncă de la etajul al cincilea. Prima misiune însă a fost foarte asemănătoare cu cea la care  a participat astăzi. Se întâmpla în 2007 , la Merei, când pompierul a salvat o cățelușă cu puii ei, tot de la o adâncime de 20 de metri.

”A fost o satisfacţie uriaşă când am încheiat cu succes intervenţia şi am simţit bucuria din jur”, a spus pentru adevărul.ro subofiţerul Sorin Stancu.

Sorin Stancu deține deja numeroase distincții și titluri primite în urma misiunilor de salvare la care a reușit să ducă la capăt o situație extrem de dificilă.

”Sorin Stancu este unul din cei mai experimentați membri ai echipei de căutare-salvare ai subunității din care face parte, iar multitudinea de intervenții pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de înec, rămase blocate la înălțime sau în diferite spații, precum și pentru salvarea animalelor aflate în medii ostile vieții a dus la dobândirea unei experiențe importante în domeniu. Are multiple calificări cum ar fi alpinist de intervenţie(cls III-a) , conducător ambarcaţiune în zone fără regim de navigaţie, conducător ambarcaţiune pe râuri navigabile , conducător barcă pneumatică,  deblocare salvare . De asemenea a primit mai multe recompense cum ar fi Distincţia – Salvator de onoare al judeţului Buzău al anului 2013, Distincţia – Salvator de onoare al judeţului Buzău al anului 2015,Emblema de merit ”Acţiuni umanitare” cls a III-a acordată în anul 2017 ,Distincţia – Salvator de onoare al judeţului Buzău al anului 2018 (acordat în 2019)”, se arată în informarea ISU Buzău.


Sorin Stanciu are 40 de ani este căsătorit și are două fetițe.