Actualitate

Tot mai mulți tineri buzoieni aleg să studieze în străinătate. Spre ce țări se orientează absolvenții de liceu

Avem tineri extrem de talentați, capabili să facă performanță în diverse domenii, dar, din păcate, puțini dintre ei rămân în țara natală pentru a-și pune în practică vastele cunoștințe. Tot mai mulți tineri absolvenți de liceu aleg să ia calea străinătății și să își continue studiile la universități de top din Europa sau din America.

De la an la an, numărul adolescenților care decid să urmeze o facultate departe de casă, cu speranța unui viitor mai bun, este tot mai mare. De exemplu, anul acesta, mulți dintre absolvenții Colegiului Hasdeu, cel mai renumit liceu din județ, au fost deja admiși sau se pregătesc pentru admitere în străinătate.

“În privința dorinței lor de a studia în străinătate, da, am remarcat că anul acesta parcă  sunt mai multe solicitări pentru certificate de studii care le sunt necesare celor acre aplică la facultățile din străinăatte înaintev de a susține probele Bacalaureatului. Sigur că nu neapărat toți se îndreaptă către universități extrem de renumite, către universități de top, dar se duc, în general, în afară. Eu le-am spus și la festivitatea de absolvire că este opțiunea lor și le-o respect. Le spuneam de asemenea să nu uite ce au primit aici. Cred că se vor convinge singuri că, totuși, căldura, dăruirea pe care le-au primit aici din partea profesorilor nu prea le vor găsi în afară”, a declarat, la Focus Tv, directorul Colegiului Hasdeu, Virginia Mândruță Tănăsescu.

Tinerii aleg să studieze, în special, în țări din Europa. Dar sunt unii care ajung tocmai peste Ocean.

“Mai mulți ca de obicei se duc spre Olanda, spre Marea Britanie, mai puțin în Statele Unite, e și distanța mai mare, Germania, Austria, în toate domeniile: IT, Arhitectură, sunt destui pe științe, mai rar pe Medicină, pentru că este mai greu să prinzi un loc la o facultate în afară, condițiile sunt un pic mai dificile, dar sunt și elevi care în cursul anilor au fost admiși la Medicină.”

Colegiul Hasdeu are numeroși elevi și tineri absolvenți cu rezultate remarcabile, premiați la diverse competiții naționale și internaționale, cu un talent extraordinar. O performanță remarcabilă a fost bifată, anul acesta, de doi hasdeeni care au fost selectați în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie.