Actualitate

(Video) Anunțul zilei. Neagu i-a cerut o dovadă de prietenie primarului Chișinăului, după acuzațiile că ar face politica Moscovei

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a organizat sâmbătă un eveniment de presă menit să contracareze acuzele publice potrivit cărora prin sprijinirea Primăriei Chișinăului, condusă de Ioan Ceban, socotit de unele medii ca promoscovit, i s-ar aplica și lui ștampila de filorus. 

Profitând de faptul că în aceste zile la Buzău se desfășoară Buzău Fest și Zilele Chișinăului, la Sala Consiliului Județean, Neagu a apărut într-o conferință de presă împreună cu primarul Chișinăului, Ioan Ceban.

Ideea care s-a vrut transmisă a fost că Neagu a reușit prin negocieri purtate cu mai mulți lideri și instituții din România și din Republica Moldova să găsească o soluție juridică pentru ca postul regional al Radio România Actualități din capitala Republicii Moldova, să-și păstreze denumirea de Radio Chișinău. Denumire pe cale de a fi pierdută din cauza votului împotrivă dat pentru reînnoirea documentației de funcționare a postului respectiv de către Consiliul Municipal Chișinău.

În acest context, cei doi au încercat să explice, rând pe rând, care este situația și ce soluție au găsit pentru rezolvarea, cel puțin temporară, a problemei.

Ioan Ceban a declarat că și la următoarea ședință, care va fi organizată joi,  Consiliul General al municipiului Chişinău va respinge din nou proiectul de decizie privind folisirea toponimicului „Chişinău” de către filiala Radio România din Republica Moldova, atunci primarul va acorda această permisiune în cadrul Consiliului Primarului. Astfel că Radio Chişinău va putea emite în continuare sub această denumire, cel puțin până la finalul mandatului lui Ceban, respectiv noiembrie 2023.

„Am înaintat din nou acest proiect de decizie Consiliului General al municipiului Chişinău pentru şedinţa de joi şi cum nu avem garanţia că acest proiect va trece am discutat cu domnul preşedinte al CJ Buzău să luăm decizia în alt fel astfel încât ca cel puţin provizoriu, pe timpul mandatului meu până în noiembrie 2023, Radio Chişinău să poată continua sub această denumire. Astfel, dacă proiectul de decizie al executivului de la Chişinău nu va fi adoptat joi, lunea viitoare voi comvoca Consiliul Primarului şi vom lua această decizie”, a spus Ioan Ceban.

La rândul său, Petre Emanoil Neagu a zis de ce a decis să se implice în această problemă.

„Nu este normal ca anumite persoane să încerce să profite politic de pe urma acestei decizii. Am constatat că anumiţi consilieri de la Chişinău încearcă să negocieze asigurarea majorităţii pentru acordarea votului pe acest proiect de asigurarea unor majorităţi pentru a-şi trece prin consiliu anumite proiecte de care sunt direct interesaţi iar acest lucru nu mi se pare corect. Indiferent de poziţia pe care o ocupăm efemer în cadrul autorităţii publice deciziile pe care le luăm nu trebuie să-i afecteze pe cei care ne-au trimis să îi reprezentăm ori eu cred că votul prin care a fost interzis folosirea denumirii de Radio Chişinău afectează o mare parte din cetăţenii Republicii Moldova. ”, a spus Petre Emanoil Neagu.

De altfel, Neagu a fost criticat, mai mult sau mai puțin voalat, și la Buzău de către fruntași politici că sprijină, inclusiv cu banii Consiliului Județean, Primăria Chișinăului, condusă de un primar filomoscovit.

Etichete