Actualitate

Totul până la bani! Bomba din coaliție ar putea să explodeze în orice moment

În plin an electoral și în plină perioadă de negocieri politice, divergențele dintre partidele aflate la guvernare, PNL și PSD, par să se adâncească de la o zi la alta.

În teritoriu, alianța dintre cele două partide nu este agreată. Dimpotrivă, sunt voci din multe județe, inclusiv din Buzău, care cer ruperea coaliției și nu privesc cu ochi buni colaborarea. Ba chiar sunt județe, cum este și Buzăul, unde alianța de la centru nu a funcționat nici măcar o secundă în plan local. Sunt deja arhicunoscute luptele din Consiliul Local și Consiliul Județean, unde liberalii nu sunt nici pe departe aliați ai majorității PSD, ci opozanți. Iar asemenea exemple sunt peste tot în țară.

Problemele din coaliție se precipită, iar un mesaj critic publicat de vicepreședintele comisiei pentru buget, finanțe și bănci din camera Deputaților, Florin Roman de la PNL, a devenit viral. El demontează o declarație făcută azi de premierul Marcel Ciolacu, potrivit căruia în 2024 nu vor crește taxele.

”Nici nu e cazul după ce guvernul Ciolacu le-a majorat anul trecut și unele au intrat în vigoare la 1 ianuarie. Ce nu spune dl Ciolacu este ca creșterea taxelor a fost oprită de PNL, in momentul adoptării legii bugetului de stat, pentru anul 2024. Iar dl premier mi-a reproșat public introducerea amendamentului care nu-l lasă să mărească biruri, chiar de la tribuna Parlamentului. Așadar, liberalii sunt cei care au transformat oprirea creșterii taxelor, de către guvernul Ciolacu, în litera de lege. Prin urmare, domnia sa ne spune ca ne face un hatâr, prin respectarea legii. Mediul de afaceri trebuie să știe ca atât timp cât vom fi la guvernare îi vom apăra de poftele celor care vor subjugarea mediului privat, pentru a susține ajutoarele sociale!”, scrie Florin Roman pe Facebook.

De altfel, depunerea amendamentului la care face referire  a fost anunțată de Roman încă din noiembrie anul trecut.

“Grupul fiscal al PNL va depune un amendament la Legea bugetului de stat, în care să prevedem foarte clar că nu va creşte nicio taxă şi niciun impozit în 2024. Nu putem în permanenţă să acceptăm ca Guvernul să se întoarcă doar împotriva mediului privat”, spunea Roman în luna noiembrie, citat de presa centrală.

De altfel, au mai existat măsuri fiscale pe care liberalii le-au respins. Una de dată recentă a vizat eliminarea impozitării concediilor medicale.

”Senatorii PNL au votat, astăzi, pentru eliminarea impozitării concediilor medicale cu 10%!”, anunța, cu două săptămâni în urmă, senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu.