Eveniment inedit la Galeriile de Artă Buzău. Elevii din cele trei școli UNESCO din județul Buzău au putut învăța tradiția mărțișorului și mai ales să confecționeze șnurul din fir alb și roșu folosind tehnica bunicilor și străbunicilor lor. În total, elevii au primit 16 kilograme de lână din care vor confecționa, fiecare școală, câte un șnur pe care îl vor împărți buzoienilor chiar pe 1 martie.
Cu alte cuvinte, ceea ce au învățat astăzi trebuie să continue în școală, iar cea care le-a arătat cum trebuie să împletească șnurul în două fire a fost Maria Crăciun, profesor la Școala din Odăile. Aceasta le-a arătat tehnica specifică muntencelor.
O surpriză plăcută a venit și din partea elevilor. Mădălin Liță, elev în clasa a X-a la Liceul Tehnic Buzău, prima școală UNESCO din județ, a arătat cum a învățat de la străbunica lui să împletească folosind fusul, o tehnică folosită de femeile de la câmpie.
Mărțișorul pus într-un măceș alungă farmecele
După ce au învățat cum să confecționeze șnurul, elevii au învățat că trebuie purtat la încheietura mâinii timp de o lună, după care, la sfârșitul lunii martie, se leagă într-un pom. Însă, în funcție de zonă, firul ar putea fi pus și într-un trandafir sau într-un măceș, cum se întâmplă la Odăile.
”Este bine totuşi să legăm şnurul spre vârf. Este apărător al dragostei, este apărător de rele, înţeapă. Acel ţep al măceşului se spune că înţeapă pe oricine ar vrea să facă rău acelei persoane sau căsniciei. Fetele mari sau domnişoarele din satul meu este bine să aşeze la rândul lor alături de celelalte doamne tot pe creanga de măceş pentru că este aducătoare de dragoste, deci au noroc în căsătorii, aşa se spune”, a spus Maria Crăciun.
”Simbol al noilor începuturi, al renașterii, al dragostei, tradiţia Mărţişorului vine din vremuri străvechi, ca parte a universului feminin. Tradiția Mărțișorului a fost inclusă în 2017, pe lista patrimoniului imaterial UNESCO”, Cristina Partal, consilier Inspector de Specialitate, Consiliul Județean Buzău.
Șnururile confecționate de elevii din cele trei școli, Colegiul Economic „Regele Mihai I”, Liceul Tehnic Buzău, Școala Gimnazială Odăile, vor fi dăruite buzoienilor ca Mărțișor tradițional, în cadrul unor evenimente de tip flash mob, pe 1 martie 2024, ce se vor desfășura în incinta școlilor participante.
Adaugă comentarii