Actualitate

TREI BUZOIENI AU MURIT LA SERVICIU ȘI UNUL A DOBÂNDIT O BOALĂ CRONICĂ! Care sunt cele mai riscante domenii de activitate

Anul pandemiei a adus schimbări importante în piața muncii, unii angajați restrângându-și activitatea, iar alții trimițându-și salariații să muncească de acasă. Totuși au fost domenii unde telemunca nu a fost posibilă, iar printre ele se numără construcțiile și fabricarea cauciucurilor și maselor plastice, unde, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău în 2020 au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă. În urma unor astfel de evenimente zeci de buzoieni au ajuns la spital și, din păcate, trei au murit. De asemenea, din cauza condițiilor de la serviciu un buzoian a dobândit o boală cronică.

2020 a mai fost mai blând din punct de vedere al accidentelor de muncă în comparație cu 2019. Astfel, potrivit informărilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău anul trecut au fost înregistrate 64 de accidente de muncă cu 64 de accidentați, din care 61 cu incapacitate temporară de muncă și 3 morți față de 8 persoane decedate în 2019 și 68 de accidente.

”În 2020 nu a fost înregistrat nici un accident colectiv de muncă și comparativ cu anul anterior s-a constatat o relativă scădere a numărului de accidente cât și a numărului persoanelor accidentate, de asemenea o scădere a numărului de accidente mortale”, se arată în raportul ITM.

Din punct de vedere al cauzelor care au dus la producerea acestor accidente, cele mai multe evidențiate de ITM sunt neefectuarea la timp a operațiilor indispensabile securității muncii, respectiv 10 din cele 64 de evenimente. Tot la fel de multe accidente de muncă au avut drept cauză strict cupa angajatului, în timp ce 8 evenimente s-au produs din cauza efectuării necorespunzătoare a unor manevre de lucru. În 2020, nu a fost înregistrat niciun accident care să aibă drept cauză căderi de la înălțime în condițiile în care în 2019 patru angajați au avut de suferit în urma unor astfel de întâmplări.

Domeniile cele mai riscante, potrivit numărului de accidente din 2020, sunt construcțiile și fabricarea de mase plastice.

”Din punct de vedere al domeniului de activitate economică în care au fost înregistrate accidentele se împart astfel: fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice – 14 accidente; industria construcțiilor metalice – 6 accidente;  construcții de clădiri – 5 accidente; colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor – 4 accidente; fabricarea substanţelor şi produselor chimice – 4 accidente; agricultură, vânătoare și servicii anexe – 3 accidente; industria alimentară – 3 accidente; comerț cu ridicata şi amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor și  motocicletelor – 3 accidente; prelucrarea lemnului – 2 accidente; fabricarea altor mijloace de transport – 2 accidente; fabricarea de mobilă – 2 accidente”, se arată în raportul ITM Buzău.

De asemenea, pe parcursul anului 2020, un buzoian a raportat o boală dobândită la locul de muncă. Este vorba despre astm bronșic profesional, datorat expunerii la iritanți respiratori. Numărul bolilor profesionale este în scădere, în condițiile în care în 2019, 13 persoane au raportat că s-au îmbolnăvit din cauza condițiilor de la locul de muncă.