Actualitate

VACCINUL ASTRAZENECA, EVITAT DE BUZOIENI! Totuși, peste 7.600 de persoane ar trebui să facă, de luni, rapelul. Reacții adverse, anunțate la Buzău

Vaccinarea cu serul AstraZeneca continuă, fără nicio modificare. Anunțul a fost făcut joi de campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă reiterând că evenimentele trombotice raportate sunt foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc categoric riscurile care survin după vaccinare. Totuși, în toată țara, inclusiv în județul Buzău, numărul celor care aleg acest ser este din ce în ce mai mic, iar personalul medical din centrele de vaccinare a ajuns să fie mai numeros decât numărul persoanelor care le trec pragul în fiecare zi.

Un exemplu vine de la Buzău, unde, cel mai mare centru de vaccinare cu serul AstraZeneca este cel amenajat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, cu trei fluxuri de imunizare. Aici, mai sunt disponibile, potrivit platformei vaccin.live, peste 600 de locuri, însă pe lista de așteptare sunt înscrise doar 7 persoane. Scăderea celor care au cerut imunizarea cu AstraZneca a fost una progresivă, pe măsură ce în mediul public au apărut discuții cu privire la reacțiile adverse pe care le-ar putea da acest ser. Carmen Scântei, medic epidemiolog la DSP Buzău, a spus pentru șansanews.ro că din  februarie, când a pornit vaccinarea cu serul AstraZeneca, și până în aprilie numărul solicitărilor a scăzut de șapte ori.

”Statistica  pe ultimele zece zile arată că acoperirea vaccinală, adică gradul de vaccinare al persoanelor înscrise, este de 75-80% permanent. Problema este că nu se mai înscriu. Am plecat din 29 februarie cu 179 înscriși pe zi și am ajuns, pe 7 aprilie, la 25 de persoane. A fost o scădere progresivă și permanent din cei înscriși s-a realizat acest procent de vaccinați”, a declarat pentru șansanews.ro Carmen Scântei.

Totuși, în tot acest timp 7610 buzoieni au acceptat administrarea serului cu AstraZeneca. Cei mai mulți dintre cei vaccinați spun că mai bine imunizat decât fără nicio armă în fața noului virus care a ucis deja sute de buzoieni. Printre  cei imunizați în Buzău cu AstraZeneca se numără cadrele didactice, vaccinate la centrul de la Casa Corpului Didactic, jandarmii pentru care a fost amenajat centru chiar în incinta unității dar și alte mii de buzoieni imunizați la centrul de pe Bălcescu. Toate aceste persoane au primit, deocamdată, o singură doză. Rapelul ar trebui să înceapă luni, 12 aprilie, la centrul de pe Bălcescu.

Potrivit, dr. Gheorghiță, și a doua doză ar trebui să fie tot cu serul AstraZeneca, iar persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicaţie de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca.

„De asemenea, în urma investigaţiilor medicale pentru acele posibile cazuri se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin”, a declarat Gheorghiţă, citat de Ziarul Financiar.

La Buzău, nu au fost înregistrate reacții adverse severe după vaccinarea cu AstraZeneca.

”Nu am înregistrat reacții adverse severe , doar un ușor disconfort, care este prevăzut, și alergii care au cedat cu antihistaminice fără să fie nevoie de adrenalină”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP

România continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Spania, Italia şi Belgia au limitat utilizarea vaccinului.