Actualitate

Trei comune, afectate de ploi! Poduri rupte, gospodării inundate și oameni îngroziți. Prefectura a cerut permanență la toate primăriile

Ploile torențiale din ultimele ore au făcut prăpăd în zona de munte a județului. Localnicii din mai multe sate au rămas fără principala cale de acces după ce mai multe poduri de tuburi amenajate peste râul Slănic s-au rupt. Cele mai mari probleme sunt în comuna Lopătari dar și la Cernătești și Beceni.

Reprezentanții Prefecturii susțin că în localitățile respective se poate ajunge totuși, însă doar pe jos sau pe rute ocolitoare.

” Cele mai multe multe probleme avem în comuna Lopătari, unde avem trei sate la care podurile de tuburi s-au rupt, și mai avem doar cale de acces pietonal. La fel și în comuna Cernătești unde un pod de tuburi a fost luat de ape. Pentru unele localități există rute ocolitoare și pentru a se putea ajunge cu mașini mici”, a spus prefectul Silviu Iordache.

Silviu Iordache, prefect Buzău

În satul Săreni, acolo unde localnicii rămân izolați după fiecare ploaie abundentă, au ajuns și angajații primăriei din Lopătari.

”Ploile abundente din ultima perioada, au distrus trecerea peste Slanic, singura cale de acces auto, în satul Săreni. Împreuna cu angajații primariei, am mers în zona pentru a oferii locuitorilor cateva alimente, am discutat despre situația din zona, cu ce le putem sta la dispoziție în aceasta perioada, daca exsistă persoane care au nevoie de îngrijiri medicale, tratament, alimente, apa,etc.

Oamenii au fost foarte încântați despre prezența noastră în zona și despre modul cum gestionăm situația. Locuitorii din celelalte zone nu sunt afectati de precipiațiile din ultima perioadă”, a scris pe Facebook, primarul Claudiu Constantin.

Probleme sunt și la Beceni. Aici mai multe gospodării au fost inundate, iar reprezentanții primăriei și cei ai ISU Beceni au intervenit pentru a scoate apa din curți și chiar case sau adăpostul animalelor.

În total 13 gospodării au fost afectate de inundațiile din ultimele ore. În aceste curți, grădinile au fost complet distruse.

La rândul lui, prefectul Silviu Iordache a explicat că aceste gospodării ar fi fost inundate pentru că rigolele recent amenajate pe DJ203K nu ar face față volumului mare de apă acumulat în urma ploilor abundente din ultimele ore dar și a scurgerii precipitațiilor de pe versanți.

”Avem probleme foarte mari cu rigolele recent construite pe DJ203K în localitățile Cernătești și Beceni. Acestea nu au pantă corespunzătoare astfel încât se inunda gospodăriile din zonă”, a spus Silviu Iordache

Adrian Burlacu, primarul comunei Beceni, a spus că a luat deja legătura cu constructorul care are în sarcină lucrarea pe drumul județean 203 K și că mâine va fi prezent în comună.

Adrian Burlacu, primar Beceni

Buzăul rămâne în continuare sub avertizate cod portocaliu și de ploi abundente. În plus, există o avertizare hidrologică și pe trei râuri din județ. În acest context, prefectul a cerut să fie asigurată permanență la fiecare primărie pentru următoarele 24 de ore.

„Avem avertizare de cod portocaliu pentru ploi și avertizare cod portocaliu pentru râurile Călmățui, Slănic și Buzău. Avem permanență în toate primăriile pentru următoarele 24 de ore”, a spus Silviu Iordache.