Actualitate

Trei pași pentru a ajunge să câștigi bani din online! De la o investiție de 300 de lei se poate ajunge la mii de euro. Care este secretul succesului

Timpul petrecut în online ar putea fi transformat dintr-o perioadă pierdută, despre care specialiștii din sănătate spun că are foarte multe efecte nocive asupra organismului, într-o modalitate de a face bani. Cu alte cuvinte, să stai pe Facebook, Instagram, Youtube sau, mai nou, pe TikTok ar putea să devină o meserie, iar în timp, să câștigi cu mult peste salariul mediu din România.

Este vorba despre cele mai noi dar și cele mai vânate meserii de tinerii din toată lumea: vlogger, blogger și influencer sau altfel spus creator de conținut – video sau text – pe rețelele sociale.

Vorbim de job-uri care au devenit atât de căutate încât Universitatea Dunărea de Jos din Galați a decis să organizeze cursuri pentru cei care vor să învețe cum să facă bani din online. Inițiativa este salutată de unul dintre cei mai cunoscuți traineri și consultați în social media, Alexandru Negrea, care, la rândul lui, a dezvăluit la Focus News care ar fi pașii pe care un tânăr dornic să înceapă o carieră în social media ar trebui să –i urmeze.

Primele cursuri de vloggeri, bloggeri și influenceri din România vor începe, la Galați, la începutul anului viitor. Orele vor fi susținute online, putând astfel să atragă tineri de toate județele țării, iar costul cursului va fi de 300 de lei.

”Ideea acestor cursuri a venit pentru că în ultimă perioadă, așa cum știm cu toții, o mare parte din populația generală, nu doar cei tineri, își petrec tot mai mult timp în mediul virtual. Colegii mei de la Facultatea de Litere au avut această inițiativă, iar Universitatea Dunărea de Jos a îmbrățișat-o. Am făcut un mic studiu de caz dacă ar exista doritori, la care am primit răspuns pozitiv din piața locală și regională pentru acest curs. De predare se vor ocupa specialiști de la Facultatea de Litere și Jurnalism, partea teoretică, care va include zona de comunicare, de retorică. Partea practică sau cum sa îmbrățișezi o astfel de carieră de succes în acest domeniu o vor face influenceri, vloggeri, bloggeri la nivel național și cu care urmează să stabilim contracte de colaborare”, a explicat, în timpul unei intervenții telefonice la Focus News, Alexandru Nechifor, purtătorul de cuvânt al Universității Dunărea de Jos din Galați.

Practic, după un maxim de 40 de ore, ce vor fi fi parcurse în 2-3 săptămâni, cursanții vor avea cunoștințele de bază necesare acestor meserii.

Asta pentru că, potrivit unuia dintre cei mai cunoscuți traineri și consultanți în social media, drumul până la a ajunge să câștigi mii de euro este mai lung și este nevoie de câțiva pași importanți și multă răbdare, dar nimic nu este imposibil.

“Implică foarte multă muncă povestea asta, în nici un caz nu vreau sa transmit că e ușor să faci asta. Nu cred că în mai puțin de un an sau doi poți să speri la câștiguri considerabile din activitatea asta. Bineînțeles că vor exista excepții de la regula asta, dar ca regulă generală, crearea unui brand personal poate dura câțiva ani, în funcție de public, de mediu, de nișă, de conținutul pe care îl creezi, cu ce regularitate”, a spus Alexandru Negrea, unul dintre cei mai cunoscuți traineri și consultanți în social media.

Încă cu pași mărunți, vor apărea și primele rezultate, iar când se trece la nivel de performanță câștigurile ajung la câteva mii de euro, deci depășesc cu mult salariul mediu din România

”În mai puțin de un an e mai greu de atins performanță în domeniul acesta, iar la început, sumele sunt între 30 și 50 de euro per story sau per articol pe care îl publici, urcând până la câteva mii de euro per story. Sunt influenceri care încasează și 5000 de euro per story pe Instagram de exemplu. Dar vorbim de influenceri care sunt în același timp și vedete TV, publice, cu un brand deja bine conturat în toate mediile, care au comunități formate din milioane de oameni. Aceștia câștigă mii de euro pentru fiecare bucată de conținut. Totuși, a devenit o piață super concurențială. Se merită să investești în treaba asta dacă situația țin-o permite”, a explicat Alexandru Negrea.

Pentru a reuși, Alexandru Negrea a explicat la Focus TV și care ar fi primii pași pe care îi pot face cei care își doresc o astfel de meserie. Practic, după absolvirea cursurile, care vine o bază în ceea ce privește activitatea în online, Negrea mai recomandă:

  • ”Prima recomandare ar fi să pui pe foaie un plan, câte ore pe zi sau cât poți să dedici acestei activități în fiecare zi.
  • Pasul doi ar fi să descoperi care este audiența pentru care faci content-ul și să-ți faci un plan și pe ideea de conținut. Ce fel de conținut vei posta și cu ce frecvență. Deci nu strica să pui pe foaie astfel de informații.
  • Pasul trei, deci după ce se creează o comunitate, oricât de mică ar fi ea, ar fi ideal ar fi să mergi la o agenție dedicată pentru influenceri care să-ți genereze constant niște venituri. Asta ar fi la început. Sunt mult mai multe detalii despre care am putea vorbi mult”, a explicat Alexandru Negrea.

Trainerul a mai venit cu câteva detalii menite să-i ajute pe tinerii care își doresc să devină  cunoscuți în online. Spre exemplu, în contentul realizat este bine să se țină cont și de publicul din comunitatea creată.

“Depinde foarte mult de public. Dacă ne referim la adolescenți, ei consumă foarte mult content de tip story video, filmat vertical, pentru că așa sunt ei obișnuiți de platformele pe care le utilizează, anume TikTok și Instagram. Pentru publicul 35+, funcționează foarte bine încă conținutul tip text, articole, presă on-line”, a spus Negrea.

În plus, cea mai nouă tendință arată că foarte bine prind la publicul din online ”live shopping-urile”.

”Mai nou au apărut și live-urile. Un fenomen în 2022 va fi live shopping, transmisiuni live în care influenceri fac o recenzie pe loc la produse și servicii, contactați de niște magazine on-line. Contează foarte mult și de publicul căruia i te adresezi”, a spus Negrea.

În final, cel mai important este să fie luată în serios această activitate, ca oricare altă meserie, iar câștigurile vor crește pe măsura efortului depus.