Actualitate

Trei zile de vreme severă în toată țara! Se anunță ploi torențiale și vijelii

E cod galben de azi până duminică în toată țara, iar Administrația Națională de Meteorologie avertizează că nu vor lipsi ploile torențiale, vijeliile și grindina.

Potrivit ANM, de azi, de la ora 14.00, până duminică, la ora 22.00, în sudul țării și la munte va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestări de instabilitate atmosferică.

”În Moldova, Transilvania, Maramureș și local în Crișana și Banat, îndeosebi în timpul după-amiezelor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va concretiza prin averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină.  În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal și de munte și în extremitatea de sud a țării, 40…60 l/mp”, se arată în avertizarea ANM.

Potrivit specialiștilor, primele vizate de avertizare sunt județele din sudul și estul țării, inclusiv județul Buzău.

„Până duminică inclusiv, într-adevăr vor fi perioade cu instabilitate atmosferică foarte accentuată. Astăzi, mai ales în zonele extracarpatice din sud și est și în zonele montane după-amiază și spre seară, această instabilitate atmosferică înseamnă dezvoltarea norilor convectivi, acei nori de furtună, care vor determina averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat căderi de grindină și vijelii, chiar și cantități de apă mai importante”, a declarat Silviu Grigore, meteorolog la ANM.