Lumea virtuală devine o capcană pentru tot mai mulți dintre utilizatorii nepregătiți să facă diferența între imagini, sunete sau texte create de un autor și cele create cu ajutorul inteligenței artificiale. În aceste condiții, terenul virtual devine unul perfect pentru deepfake, fenomenul care se bazează pe tehnologie, imagine, sunet, etc, în scopul distorsionării realității și manipulării. Cum pericolele sunt din ce în ce mai mari, este important să găsim instrumentele corecte pentru a combate acest tip de conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale.
O inițiativă care răspunde foarte bine acestui scop vine din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
”Nu te grăbi să crezi tot ce vezi online. Fii sceptic și verifică informațiile din mai multe surse. Cu o atenție sporită, poți identifica deepfake-urile și te poți proteja de dezinformare.” se arată într-un material care însoțește un test prin care orice utilizator al internetului își poate îmbunătăți abilitățile de a distinge între real și fake.
Inteligența artificială are încă numeroase limitări , imperfecțiuni, erori. Puțină atenție la detalii, o privire cu simț critic, câteva secunde în plus de analiză asupra unei imagini sau asupra unui material video, pot livra elemente esențiale pentru a stabili dacă ceea ce privim este, cu adevărat, ceea ce ni se spune că este.
Sigur că sunt și câteva recomandări care ne pot ușura munca. Iată sfaturile specialiștilor de la DNSC!
Deepfake-urile sunt tot mai sofisticate, dar există încă semne care te pot ajuta să le depistezi.
Audio:
- Sunet neclar: Ascultă cu atenție dacă sunetul are distorsiuni sau variații bruște de calitate.
- Sincronizare greșită: Urmărește dacă buzele persoanei se potrivesc perfect cu vorbele rostite. Uneori, deepfake-urile pot avea o ușoară întârziere sau dezacord.
- Voce nefirească: Fii atent la accente, inflexiuni sau moduri de a vorbi care nu par naturale pentru persoana din imagine.
Video:
- Mișcări rigide: Observă dacă gesturile și expresiile faciale par rigide sau nenaturale. Deepfake-urile pot avea dificultăți în reproducerea mișcărilor subtile ale feței.
- Aspecte nefirești ale feței: Caută ochi goi, piele perfect netedă sau lipsită de textură, ori culori nenaturale.
- Inconsistențe de fundal: Fii atent la umbre, iluminare sau fundal care par neconforme cu restul scenei.
Imagini:
- Detalii neclare: Examinează cu atenție zonele delicate precum ochii, nasul și gura. Deepfake-urile pot avea detalii neclare sau distorsionate în aceste zone.
- Aspecte nefirești: Urmărește dacă pielea, părul sau obiectele din jurul persoanei par artificiale sau nereale.
- Inconsistențe de perspectivă: Verifică dacă proporțiile și unghiurile din imagine par corecte.
Informații suplimentare:
- Contextul: Gândește-te la contextul în care apare imaginea sau materialul video. Pare credibilă povestea prezentată?
- Sursa: Verifică sursa materialului și reputația creatorului.
- Compararea cu alte materiale: Compară imaginea sau materialul video cu alte fotografii sau filmări cunoscute ale persoanei respective.
Și, în final, cu toate aceste sfaturi însușite, parcurgeți testul celor de la DNSC ca să vă răspundeți singuri dacă sunteți sau nu pregătiți să contracarați manipularea cu ajutorul AI.
Testul AICI.
…exact!…nu urmări televiziunile manipulatoare , nu urmări siturile de știri manipulatoare … și tot așa!…nu e o noutate!…