Actualitate SĂNĂTATE

TULPINA BRITANICĂ SCHIMBĂ SIMPTOMELE COVID-19. Medic: “Afectarea pulmonară e severă de la început”. Care sunt semnele infectării cu tulpina nouă

Se știe deja că tulpina britanică a devenit dominantă în țara noastră, iar cel de-al treilea val, declanșat de prezența acestei mutații pe teritoriul României, a adus în prim-plan o serie de schimbări. Dacă până acum persoanele vârstnice erau cele mai afectate, de data aceasta tinerii, inclusiv persoane fără boli asociate, ajung în stare gravă la spital, scrie MedikaTv.

Un medic militar de la Spitalul Militar Craiova a vorbit, într-o emisiune de la un post TV local, despre faptul că noua tulpină nu mai determină simptomele cunoscute ale COVID-19. Lipsa gustului și mirosului, cel mai frecvent simptom până acum, lipsește, în schimb febra este mult mai mare. Și mai grav este că pacienții ajung în stare gravă la spital, fără să acuze simptome respiratorii, dar analizele arată o afectare pulmonară foarte mare.

În acest al treilea val ne confruntăm cu nişte particularităţi ale cazurilor care se manifestă cu o afectare pulmonară destul de severă de la bun început, cu o simptomatologie de tip respirator atipică, în sensul că febra devine simptomul dominant, tusea mai puţin. În plus, gradul de afectare pulmonară pe tomografia computerizată este în discrepanţă cu valorile pe care ni le arată aparatele în ceea ce priveşte saturaţia în oxigen. De exemplu, o pacientă s-a prezentat la spital cu febră de o săptămână şi puţină tuse. I s-a făcut o radiografie pulmonară, radiografia nu arăta nimic spectaculos, nimic rău, pacienta a fost trimisă acasă cu infecţie urinară. Peste două zile s-a întors cu febră 40 de grade, i s-a recomandat tomografie computerizată care arăta peste 30 la sută afectare pulmonară, cu saturaţie în oxigen 93 – 94. Acum suntem în situaţia în care avem valori ale saturaţiei bune, pacienţii tolerează bine nu neapărat lipsa de oxigen, ci gradul de afectare pulmonară. Ăsta este valul 3, din păcate. În plus, colegii mei urgentişti mi-au spus că, în ultimele două săptămâni, pacienţii nu s-au mai prezentat cu celebrul simptom, celebra acuză – nu mai am gust, nu mai am miros“, a declarat dr. Alexandru Andriţoiu la Oltenia TV.  

Mai multe detalii, AICI.