Actualitate

Turiști rătăciți în Munții Buzăului. Cum s-a terminat totul (FOTO)

Turiști rătăciți în Munții Buzăului, salvați de jandarmii buzoieni.

Totul s-a întâmplat miercuri noapte. Jandarmii au fost alertați prin 112 de un  bărbat în vârstă de 39 ani din municipiul Constanța care a sesizat că se află împreună cu o prietenă în vârsta de 28 ani pe un traseu turistic din localitatea Bozioru și, din cauza întunericului și pentru că nu cunosc zona, nu mai găsesc drumul spre mașină.

Totodată, constănțeanul a sesizat că nu mai are baterie la telefon pentru a putea păstra legătura cu dispeceratul, acesta reușind să comunice  că se află în punctul Crucea Spătarului. La fața locului locului a fost direcționată echipa de intervenție a IJJ Buzău formată din 4 jandarmi, 2 polițiști si un localnic.

Misiunea de salvare a turiștilor nu a fost deloc ușoară, traseul fiind greu accesibil. Echipa de căutare a fost nevoită să meargă pe jos până la punctul la care presupuneau că sunt cei doi.

După circa 3 ore de la primirea apelului au fost găsiți cei doi tineri. Pentru că nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, turiștii au fost conduși  în siguranță la autoturismul proprietate personală.

”Având în vedere că evenimentul s-a produs pe fondul încălcării de către turiști a regulilor de bază în ceea ce privește drumețiile montane (deplasare fără echipament adecvat, pe timpul nopții), reamintim principalele recomandări pentru deplasarea în siguranță pe traseele turistice:

– documentarea temeinică în ceea ce privește traseul ce urmează a fi parcurs;

– planificarea drumeției astfel încât să se evite deplasarea pe timpul nopții;

– purtarea unui echipament adecvat;

– asigurarea încărcării acumulatorilor telefoanelor mobile, fiind indicată, pe cât posibil, deținerea unor baterii externe.”, transmit jandarmii buzoieni.