Actualitate

Prefectul Buzăului, avertisment către primari: ”Dacă aș fi în locul lor, n-aș cheltui banii pe serbări câmpenești”

Deși suntem în pragul valului patru al pandemiei de coronavirus, unii primari găsesc oportună organizarea în aceste zile a serbărilor câmpenești.

Astfel de evenimente sunt programate la final de săptămână în localitatea Valea Salciei, în județul Buzău. Serbările  care vor aduna sute de oameni la un loc trebuie să se desfășoare cu respectarea regulilor privind prevenirea transmiterii coronavirusului, lucru care cade în sarcina organizatorilor și care va fi supravegheat de polițiști și jandarmi. Într-o intervenție la Focus Tv, prefectul de Buzău, Silviu Iordache, a declarat că forțe de ordine vor fi dislocate la Valea Salciei pentru a se asigura că sunt respectate regulile. Pe de altă parte, șeful de la Casa Albă este de părere că aceste serbări câmpenești pot aduce un avantaj, acela de promovare în rândul populației a vaccinării anti COVID:

”La Valea Salciei avem un procent de imunizare mic, cum e de altfel în toată zona rurală. Ca să ne asigurăm că se respectă legea acolo vom avea echipe de la jandarmi si Poliție care să monitorizeze  buna  desfășurare a acestui eveniment. Am discutat cu primarul și-a asumat că va asigura teste rapide pentru cei care doresc sa intre. Cumva e un lucru bun pentru că astfel vom avem o radiografie a infectării in zona respectivă. Susțin o astfel de organizare în ideea în care poate genera un îndemn spre vaccinare sau spre testarea populației”

Pe de altă parte, prefectul spune că banii cheltuiți pe serbările câmpenești pot fi direcționați către cu totul alte obiective, fie investiții, fie organizarea unor campanii de vaccinare anti COVID cu atât mai mult cu cât în localitățile rurale puțini sunt cei care s- au imunizat:

”Le-am recomandat primarilor să transparentizeze activitatea lor. Le-am scris în urmă cu două săptămâni și i-am rugat să implementeze un sistem cu care să transmită ședințele de consiliu local și ședințele comisiilor locale, s-au plâns că nu au bugete pentru astfel de investiții. Însă pentru serbări s-au găsit, iată. În mod evident le-aș sugera să insiste mai mult în comunitățile lor pentru promovarea vaccinării. Dacă aș fi eu primar, în mod cert aș cheltui banii pe altceva, dar este opțiunea domnului primar de la Valea Salciei”, a mai declarat prefectul.

Serbarea de la Valea Salciei va avea loc duminică, de la ora 16.00, sărbătorindu-se atunci si hramul bisericii din localitate.  Participanții vor fi obligați să poarte mască pe care o vor primi la intrare, fiind obligatorie și păstrarea distanței de  un metru. Va fi realizat un triaj epidemiolog, iar cei care nu au fost vaccinați vor fi testați cu teste rapide

”Condiții impuse pentru a participa la sărbătoare. Declarație pentru cei vaccinați, purtarea obligatorie a măștii, păstrarea distanței de un metru. La intrare veți primi măști, veți fi testați pentru temperatură , veți semna o declarație, veți fi testați cu test rapid dacă nu aveți vaccin făcut. Am fost sfătuiți sa nu ținem festivalul nici în acest an. După o vară în care oamenii au muncit, cred că este normal să poată beneficia de o zi de sărbătoare fiind hramul bisericii și implicit al localității. Dacă pe litoral mii de oameni sunt la distracție fără măști și vaccin consider că, câteva sute de oameni din localitate pot sa aibă parte de câteva ore de normalitate. Respectăm legea și sărbătorim hramul localității. Sper să fim priviți cu bunăvoință de toate instituțiile care doresc ca si noi sa se desfășoare acest eveniment fără incidente ”, a scris pe facebook primarul din Valea Salciei, Marian Mușat.

Autorul știrilor

Cristina Sterian

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Nu inteleg cum de se permit astfel de evenimente, mai ales pe bani publici, cand, indiferent cui si cum ii pare, este o pandemie.
  Apoi… ce este aia “declaratie pentru cei vaccinati”? Nu ar trebui sa prezinte certificatul acre sa arate ca sunt vaccinati complet?

  In plus, daca tot se fac astfel de evenimente si este strategia nationala, decisa de epidemiologi, sa se vaccineze un numar cat mai mare de persoane… pentru cei nevaccinati n-ar trebui sa ofere nimic (sa-si aduca propriile masti si sa se testeze pe banii lor, daca vor sa participe la un eveniment cu public), iar celor care sunt vaccinati complet (si care vin cu certificatul)… ar putea sa le dea masti.
  Cei nevaccinati… se pot testa pe banii lor, daca vor sa intre la “petrecere”, ideal… existand un centru de vaccinare cu vaccinul Johnson (care necesita o singura doza… macar teoretic), doar cei care aleg sa se vaccineze, fiind testati gratuit, acolo (cine face testele… care se recomanda sa fie facute de eprsonal medical instruit si avand experienta in realizarea lor?).

  Practic… cand toata lumea se plange ca rata de vaccinare in zonele rurale este foarte mica si autoritatile locale nu se implica suficient… se organizeaza un spectacol, pe bani publici, pentru sute (peste o mie?) de oameni, unde se incurajeaza participarea oamenilor fara a se vaccina (si… cu conditii dubioase pentru a dovedi ca sunt vaccinati COMPLET) – inclusiv expunand riscurilor si fortele de ordine aduse special penru acest eveniment.

  Poate se putea intinde coarda cat sa se ajunga la a fi un eveniment “si cu ceva benefic” daca testau si persoanele vaccinate (care pot transmite virusul la fel de mult si usor) si daca faceau un centru de vaccinare cu vaccin mono-doza si daca nu ofereau “beneficii” celor nevaccinati, acestia trebuind sa isi faca testul pe cheltuiala lor. Dar asa… asta nu e decat… “joculet politic accepta, fara vreo jena, joculet politic si nimanui nu-i pasa de consecintele reale si de ce este bun”.

  Si cum poti da ca exemplu justificativ ceva ce si recunosti, prin insasi exemplul dat, ca este o situatie epidemiologica care nu e ok (ce se intampla pe litoral) – adica… ce obraz sa ai, ce gandire de care sa nu iti fie rusine… in timp ce, permitand acest spectacol… mai ales asa… creezi si un precedent la nivel local?

  Vor petrecere? Ok… sa zicem… . Dar fac centru de testare SI VACCINARE, testare… pentru cei vaccinati sau care se vaccineaza acolo, cu vaccin mono-doza, ofera “bonus-uri” mai ales pentru cei vaccinati si… abia apoi tin cont de toate celelalte masuri necesare. Iar DSP-ul… cred ca a trebuit sa le dea acordul, asa ca… ar putea incerca – cat au si ei… cum – sa le impuna aceste lucruri, pe baza datelor stiintifice existente.

  Gen… persoane cu functii publice de conducere, dupa 1 an si jumatate de pandemie… gandesc, macar, ceea ce spun si sugereaza? Lol: apoi… se intreaba de unde crede Dorel toate minunile, fiind foarte convins de ele, sau de ce nu au incredere oamenii in autoritati. Dorel nu stie prea multe si are incredere… si ia de bune toate prostiile si se inspira din ele, iar ceilalti ii aud ce spun/citesc ce scriu si… nu mai pot avea nici o incredere in ei.

  Bun venit, tuturor, in politica ce ne guverneaza societatea (indiferent de apartenentele politice ale diverselor persoane cu functii publice)! E super! E o politica educata, informata, preocupata in mod bine-intentionat de binele societatii mai presus de orice Si putem sa ne incredem in ea, fiind mandri ca traim in societatea care a creat-o! Normal! 🙂 :))))))))))))))

  • La Valea Salciei caravana mobila a fost de patru ori pentru a vaccina populația fiind chemată de aceste autorități locale la care faceți referire
   Populația din Valea Salciei a fost testata de autorități prin asistentul comunitar de doua ori prin teste rapide
   Tot aceste autorități fac acest festival fără a aloca fonduri fiind făcut împreuna cu Centru de creaţie Buzau in mod gratuit
   Testele se fac la intrare de personal autorizat fiind o acțiune binevenita in testarea bolii
   Va multumim de “grija “ arătată și consideram ca informațiile verificate sunt cele mai corecte
   Aceasta sărbătoare se tine din anul 1800 și este pentru localnicii care muncesc o vara întreaga

 • Tocmai ce mi-a aratat copilul, pe grupul unui liceu, cum scrisese careva ca… “in urmatoarele 3 saptamani am cate 3 spectacole si 3 aniversari in fiecare saptamana”… in ideea de a fi amuzant faptul ca “sunt 3 cu 3 si 3” (si fiind, cel mai probabil… si festivaluri, din tara, la care merge) – in conditiile in care autoritatile din India au spus deschis ca asta a fost marea lor greseala, legata de “forta” valului cu varianta Delta: faptul ca a fost o perioada de relaxare, fara masuri epidemiologice deosebite si cu organizarea multor evenimente publice la care… mai mult sau mai putin… nu s-au respectat niciun fel de masuri, suficiente, de siguranta epidemiologica… per total. Deci… ce sa ne mai mire?! :)))))))))))))))))))
  Doamne, Ajuta! 🙂